Pampushky – ukrainskt vitlöksbröd

Det här receptet är från början skapat av Olia Hercules och kommer från hennes bok Mamusia, som jag kan rekommendera å det varmaste.

Jag har tweakat mängder, ingredienser och tider och vill verkligen rekommendera två kalljäsningar. Om du själv bakar brödet och har några tweaks så får du gärna säga till.

Ukrainskt vitlöksbröd

DAG 1

 • 7 g torrjäst
 • 200 g mjöl
 • 230 g vassle
 • 1 tsk honung
 • 100 g surdeg
 1.  Blanda torrjäst och mjöl och låt stå 10 minuter. Lös samtidigt upp honungen i vasslen.
 2. Blanda samtliga ingredienser till en slät smet och låt stå i kylen över natten.

DAG 2

 • 180-200 g mjöl
 • 10 g nässelsalt eller annat hemmagjort örtsalt
 • 4 vitlöksklyftor
 • smör
 • 0,5 dl olivolja
 1. Krossa 2 vitlöksklyftor och lägg i oljan. Detta kan du göra redan dagen innan. Kör fördegen med mjölet i en degblandare i 5-7 minuter. Anpassa mjölmängden så du får en följsam men ändå hanterlig deg. Blanda i saltet och kör ytterligare 5-7 minuter. Riv 2 vitlöksklyftor och blanda i under de sista varven.
 2. Smöra en ugnsfast form på 20-25 cm. Slå i en skvätt av vitlöksoljan och tippa formen hit och dit så att oljan täcker botten och lite av kanterna.
 3. Ta upp degen på ett mjölat bakbord och forma till en jämnstor korv. Dela i 8 bitar om 95 g genom att första dela degen på mitten, och sen dela varje halva på mitten och så ytterligare en gång. Då brukar bitarna bli lika stora. Rulla varje bit till en rund bulle och lägg i formen. Skvätt olja på varje bulle och se till att alla sidor på bullarna oljas in. Pilla ner de krossade vitlöksbitarna i glappen mellan bullarna.
 4. Låt jäsa under duk i rumstemperatur ca 2 timmar, tills brödet är fluffigt, eller ännu hellre under plastfolie i kylen över natten.
 5. Sätt ugnen på 240 gr en halvtimme innan du bakar. Låt en ugnsplåt stå inne, under plåten du bakar på. Vispa upp ett ägg med en nypa salt, pensla brödet med ägget och strö lite flingsalt eller frön på toppen.
 6. Ställ in brödet i ugnen, kasta in en kopp skållhett vatten på den undre plåten och stäng luckan snabbt så att ångan blir kvar.
 7. Sänk temperaturen till 220 gr och grädda uppemot 35 minuter, tills brödet är gyllenbrunt. Kontrollera efter 15-20 minuter och täck med aluminiumfolie om det behövs.
 8. Ta ut, kontrollera att brödet är gräddat i botten också och låt svalna en aning på galler. Om det är olja kvar i botten på formen kan du slå den över över skorpan. Serverar brödet, som lätt bryts i bitar där bullarna möts, medan det fortfarande är varmt, till soppor eller långfrukost.
Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.