Villakaka

En sak som jag vet bortom allt tvivel, nu efter att jag har hyrt ett torp i sex år, är att hus kräfva dessa kakor. Att vara i torpet utan tillgång till muffins, småkakor eller nån form av mjuk kaka är… ja det känns ju fel att använda ordet tortyr i dessa tider, men låt oss notera att det var ordet jag TÄNKTE använda. Nu är jag husägare och jag kan bara gissa att behovet av kaka kommer att växa. Här är till exempel ett recept jag precis rasade på i Financial Times, som jag tror kommer att komma väl till pass vid något tillfälle.

honung- och nötkaka med havreskorpa

Till skorpan

  • 100 g smör, rumstempererat och i kuber
  • 50 g demererasocker
  • 180 g havremjöl
  • 1 nypa salt
  • 1/2 tsk muskotnöt, riven
  • 1/2 tsk kaffepulver
  • 1 apelsin, det rivna skalet
  • 1 msk pressad apelsinjuice

Till fyllningen

  • 120 g pekannötter
  • 120 g cashewnötter
  • 100 g hasselnötter
  • 10 g kaffe, hela bönor eller pulver
  • 1 rågad nypa havssalt
  • 150 g honung
  • 150 g strösocker
  • 80 g smör
  • 3 ägg
  • 1/2 tsk muskotnöt, riven
  1. Börja med skorpan. Mixa alla ingredienser i köksassistent med paddel och kör tills degen är mjuk och lite klibbig. Smöra en form med löstagbara kanter. Tryck ut degen i formen, även upp på kanterna. Ställ i kylen en timme.
  2. Sätt ugnen på 170C. Hacka nötterna och kaffebönorna mycket grovt – vissa ska vara halva och flera ska fortfarande vara hela. Värm honung, socker och smör tills sockret har löst sig helt. Ställ åt sidan 10 minuter. Vispa ner äggen i sockerblandningen, och tillsätt sen muskot och alla nötterna.
  3. Häll blandningen i det kalla pajskalet och grädda 20 minuter. Rotera formen i ugnen och grädda ytterligare 20-25 minuter tills nötblandningen stelnat. Låt svalna minst 30 minuter innan formen öppnas och minst 30 minuter till innan du skär upp.
  4. Servera med tawny port eller om du känner dig äventyrlig brandy eller calvados. Jag kan inte tänka mig att lösvispad grädde är äckligt till.
Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.