Grodda vitlök: jord kontra vatten

För fyra veckor sen påbörjade jag ett experiment kring vilket som var bäst, att grodda vitlök i ett glas vatten, som en enkel hydrokultur, eller planterad i jord, som vanligt.

Det lilla experimentet är nu avslutat och den ÖVERLÄGSNA vinnaren är: vitlök groddad i vatten! Vitlöken i jord har inte visat några livstecken alls. Vitlöken som ligger kvar i kylen har faktiskt grott bättre än den i krukan.

Om du vill testa att grodda egen vitlök så är det enkelt.

  1. Ta en vitlök.
  2.  Sätt den i vatten (sätt tandpetare i sidorna om det är svårt att få den att balansera på ett glas).
  3.  Vänta tills det gror.
  4.  Klipp  färsk blast på mackan, på pastan eller i salladen. Massa smak och pinfärska blad mitt i vintern.

Om det gror dåligt kan du testa att ställa in löken i kylen ett tag, kylan ger löken en tillväxtimpuls. Vilket också är anledningen till att man egentligen inte ska förvara vitlök i kylen, utan i rumstemperatur. Meeen jag har en känsla av att den mesta vitlök man köper på affären redan har förvarats kallt, vilket är anledningen till att den börjar gro och blir dålig hemma på köksbänken. Egenodlad vitlök håller sig dock i flera år i rumstemperatur. Nåväl, allt detta är en annan historia.  Här finns en liten film som visar utvecklingen.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.