Tricket, när hösten övergår i vinter och tomaterna på affären förvandlas till röda påsar fyllda med unket vatten, är ju, som alla vet:
❤🍅ugnstorkade tomater🍅❤
* Ta vilken eländig tomat som helst, men kanske allra helst körsbärstomater (då blir torktiden kortare).
* Det är smart att göra ganska mycket åt gången – dom kommer att paxa din in ugn i flera timmar.
* Halvera tomaterna och lägg dom med snittsidan uppåt på en plåt täckt med bakplåtspapper.
* Stänk över lite olja och någon nypa salt.
* Ställ in i ugnen på lägsta värmen. Sätt en träslev i luckan för att släppa ut kondens, eller lufta ofta.
* Vänta tills tomaterna torkat ur ganska mycket, men inte helt. Det brukar ta ett par timmar. Jag brukar göra mina i en dehydrator (du vet, en sån där svamptork i plast), och då tar det ännu längre tid. Brukar ha den på en hel arbetsdag och gå å känna på dom lite då och då.
* Ta ut tomaterna och låt dom svalna lite. Klart!
* Spar överskottet genom att stapla tomaterna i lager på lager i en glasburk, och täck med olja.
* Nu har du ett lyxigt lager av söta, saftiga tomatiga tomater som är så smakrika att det räcker att strimla dom på toppen av en sallad för att få smaken av solmogenhet.
OK, så allt är det här är common knowledge, eller hur? MEN NU! Nu läste jag precis om KANDERADE ugnstorkade tomater.
Proceduren är precis som ovan, men innan du ställer in tomaterna följer du detta förberedelse-recept:
3 msk socker
1 msk salt
25 gram god olivolja
lite vatten
15 körsbärstomater
Blanda socker, salt och olja i en skål.
Tillsätt vatten så det blir en sandig, blöt sörja.
Kasta i de halverade tomaterna och rör runt.
Ös ut på en plåt täckt med bakplåtspapper.
Fortsätt som ovan.
Dessa sjuka tomaterna passar sen i desserter, eller till vilken salt, getig, italiensk ost som helst, men gärna pecorino romana (lärde mig precis att den från regionen Lazio är bäst).
You are welcome, som dom säger i Amerikat!
Äntligen har jag hittat en annan som både jobbar med rockmusik och älskar att odla, nu känns det inte så ensamt längre 🙂 Beställde precis Herbariet och är väldigt excited!
GillaGilla
Åh va fint! Vilken del av rocken jobbar du med?
GillaGilla
Jag jobbar med bandmerch, vi gör mest metal och hårdrock merch. Förut jobbade jag i Tyskland och England och sen 6 år tillbaka är jag i Sverige. Och idag kom boken… äntligen 🙂
GillaGilla
Fett!
GillaGilla
Hela 7 kilo ljuvliga fiiiina körsbärstomater torkade jag i ugn i höstas, jag delade tomater, skurade burkar, skalade vitlök, hackade basilikablad och chilifrukter å nästan dräglade över tanken på alla goooda tomater vi skulle äta under vintern samt dela med oss av till vänner i julklapp. Alla burkar utom den jag hann ge till min svägerska hände det något hemskt med. Först blev det en massa små bubblor i burkarna, sedan blev oljan grumlig å därefter utvecklades det fort ett vitt mögel i dem. Möglet var alldeles vitt och såg ut som det på brieostar typ. Jag var iiiiinte nöjd när jag fick ställa mej och hälla ut alltihop.
De 10kg tomater jag kokte egen tomatsås på däremot, alla batcherna blev supergoda och de är helt ljuvliga att ta fram och använda i matlagningen.
Jag ska absolut göra nya ”soltorkade” tomater till hösten men vad som blev fel sist har jag ingen aning om.
GillaGilla
Men gu va HEMSKT Anna! Jag har ofta problem med hållbarhet, men för mig tror jag att det är just för att jag slarvar med steriliseringen (skura burkar är ju typ den tråkigaste grejen – man vill ju bara hålla på å och fixa med den goa skörden). En kompis till mig gör exakt så som du beskriver, och hon säger att hennes tomater håller länge, även i rumstemperatur. Jag håller tummarna för alla våra kommande inläggningar!
GillaGilla