Grön terapi

I förra veckan kom jag hem från Borlänge och Peace & Love med svår bronkit som jag är rätt säker på utlöstes av den depression som jag drog på genom att i tre dygn gå runt själv i ett söndertrampat skogsbryn/stadskant omgiven av 40.000 människor vars enda uppgift verkade vara att dricka sig bakåt genom evolutionen ett par miljoner år, skrika ”Bira, bira, bira, bärs, bärs, bärs” i mitt öra och trycka in processade djurdelar i sitt eget ansikte medan jag försökte se någon stackars musiker sätta ord på sina innersta tankar några meter bort.

Så vilken tur för mig att johannesörten blommar! Jag satte den förra året, och det här är första året jag plockar själv, men jag knipsade bara av blommorna och lät några knoppar få följa med. Första dan efter festivalen grät jag mig igenom Audrey Hepburn-filmer (vem hade kunnat tro att Prinsessa På Vift var så fruktansvärt sorglig?). Men efter ett par rejäla koppar johannesört-te, smaksatt med lite mynta, kanel, lime och honung, samt en fantastiskt återupplivande konsert med Alice Cooper har jag nu fått tillbaka tron på livet och i alla fall delar av mänskligheten.

Enligt James Wong och Grow Your Own Drugs (ja, den heter så) används johannesört traditionellt för att bota melankoli, hysteri och insomnia (att gå på Alice Cooper-konsert efter ett par rejäla koppar johannesört-te är kanske inte det piggaste jag gjort i livet). Men örten funkar också antiinflammatoriskt, och det går att göra johannesört-kroppsolja genom att täcka johannesört och ringblomma med oliveolja, låta stå i en vecka och sen sila. Håller sig i cirka sex månader.

Vid plantering, tänk ”vägren”. Ljust, luckert, torrt.

Annons

2 reaktioner på ”Grön terapi

  1. Underbart att kunna medicinera sig själv genom sin trädgård. Just johannesörten har jag inte vågat använda, dock. Du vet väl att den kan ta bort verkan från andra mediciner (t ex p-piller)?

    Gilla

    • Jag känner mig rätt trygg med örter, så länge man har samma inställning som till vanlig medicin: att läsa på, inte överdosera och inte blanda.

      Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.