Forellbegonia für alle

Jag har aldrig varit en stor krukväxtperson, men inte ens jag har undgått det FENOMEN som gruppen Växtgäris och -ickebinäris* är. Därför har jag numera en alldeles egen forellbegonia. En sak som är rolig med växten är att det finns två olika – men väldigt snarlika – sorters forellbegonia, varav den ena kallas änglavinge och den andra svinöra. Alltså två HELT skilda tolkningar av vad bladen liknar. Hur som helst. Nu försöker jag ta hand om min forellbegonia på bästa sätt, och här är tipsen jag hittat hittills:

BEVATTNING En begonia kommer att anpassa sig till många olika situationer, den föredrar dock mycket men filtrerat ljus. Den kommer att acceptera den relativt låga luftfuktigheten som element leder till, men står inte ut med blöt jord. Det är alltså fuktigt men väldränerat som gäller.

OMPLANTERING Välj en kruka som är en storlek större än den som begonian står i. Jorden får gärna vara sur, med extra dräneringsmaterial tillsatt. Alltså till exempel två delar jord/kompost och en del perlit eller sand. Tillsätt lite näring i vattnet under tillväxtsäsongen, men sluta gödsla när ljuset försvinner på senhösten.

BESKÄRNING Beskär på våren genom att klippa ner växten till två eller tre knoppar.

STICKLINGAR Ta sticklingar på våren. Klipp en 15 cm lång stickling. Skär med ett vasst blad, precis nedanför en nod (punkten på stammen eller stjälken som det utgår blad ifrån). Plocka bort alla blad utom de två översta. Plantera direkt i en 50/50-blandning av jord och perlit, eller sätt i vatten.

* Växtgäris och -ickebinäris är alltså framför allt en Facebookgrupp. Gäri är slang för tjej, och icke-binär är en person som definierar sig utanför de strikt tudelade kvinno- och manskategorierna. Gruppen är en av de trevligaste och vänligaste platserna på internet, och dessutom är många av medlemmarna professionella odlare, så kunskapsnivån är skyhög. Gruppen har också en väldigt specifik smak, och är numera så mäktig att jag skulle säga att den påverkar vilka inomhusväxter som faktiskt blir populära. Bland gruppens favoriter finns framför allt gröna växter med roliga blad, med en stark förkärlek för mäktiga mormorsväxter, som monstera, kalatea, palettblad och forellbegonia. Så vitt jag vet är gruppen sen länge full, men grundaren Agnes Stuber släpper inom kort boken ”Krukväxter för alla”.

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.