OK, here we go, HALMBALEODLING!
En ensam halmbale, eller flera halmbalar staplade i pyramid eller lagda efter varandra, funkar att odla i där det inte finns någon jordmån. Eller, som det är för mig, som inte kan bestämma mig vart fan landen ska vara, eftersom det innebär att jag måste gräva upp hallonbuskar/ta bort gräsmatta/såga ner ett träd, som tillfälliga upphöjda bäddar.
Halmbalar är bra eftersom de lagrar massa vatten utan att rötterna dränks – de avdunstar samtidigt väldigt mycket och sommaren kräver vattning dagligen och gödsling nån gång i veckan. Eftersom balen börjar ruttna när den blir blöt så frigörs en massa godsaker som växterna gillar. Höbalar funkar dock inte.
Såhär säger tidningen The Garden:
- Förbered balen i maj (vilket borde betyda början på juni för oss. Jäkla bortskämda engelsmän) genom att dränka den i vatten. Se till att den redan ligger på odlingsstället, den väger ett ton när den är blöt. Att lägga den i en skottkärra som du fyller med vatten, och sen tippar ur efter några timmar är det vattensnåla alternativet. Ett annat ytterligare alternativ är att låta balen ligga framme hela våren. Hur som helst, se till att den är dyngsur.
- Skär försiktigt upp odlingshål mitt i balen och ta bort halmen för hand.
- Fyll med gödsel och toppa med kompost.
- Plantera. Varje bal kan hålla upp till tre stora plantor, med småttingar kring fötterna.
- På hösten, när du skördat, kan du sprida den halv förmultnade halmen i landen.
FÖRSLAG PÅ GRÖDOR
Balarna blir varma, det blir liksom en kompost inne i balen, så alla växter trivs inte på balar, men här är några som gör det.
Gurka
Kalebass
Melon
Squash
Pumpa
Krasse
Banan (hmm, undrar om banan-tipset är mest för England…)
Mangold
Persilja
Sötpotatis