Sälg You, Sälg Me

Det här är en specialfråga till PU i Byn: visst är det sälg du hatar? Hur kommer det sig?

Läste precis i tidningen Koloniträdgården att sälg är de första humlorna och binas bästa träd, att den är helt fantastisk för den biologiska mångfalden, men att jordbrukare ”av någon anledning” röjer bort sälg från sina marker. Hjälp mig och Koloniträdgården: varför?

3 reaktioner på ”Sälg You, Sälg Me

  1. Jag skulle vilja tona ner känslorna från hata till tycka mycet illa om. Och sälg för mej, är en buske inte ett träd. Jag gör träd (gran o tall) och jag gör åker och äng! Då blir det intressekonflikt. Sälgen har nämligen förmågan att ta över och dominera där den dyker upp. Extra besvärligt blir det på marker som näringsmässigt är lite rikare, typ åkerkanter diken skogsbryn och övergången mellan åkermark och skogsmark. I skogen blir dominansen besvärlig på vägkanter och på rikare föryngringsytor. Varför är det ett besvär? Jo det är ett evighetsjobb att hålla sälgen tillbaka. Om man sågar ner EN sälg så skjuter den omgående rotskott från sitt ytligt liggande rotsystem. Plötsligt har man 10-15 nya sälgar att tampas med! Det kan till och med vara så, att om man sågat ner en sälgbuske som blir liggande tätt mot marken så skickar den ut rötter från ”pinnen” och rotar sej igen. Typ sticklingsförökning!
    Ja kära Lotten om du vill kunna odla på din mycket begränsade odlingslott så skall du vara noga med att INTE släppa upp någon sälg!

    Gilla

  2. Det var ju bra information eftersom jag just funderade på att sticka ner mina videkissar som slagit rot på min lott. Men efter det här inlägget ska jag absolut inte göra det!

    Gilla

  3. Plötsligen känner jag mig som den enda med all fakta! På ena sidan har vi skogsmullar och biologisk mångfalds-farbröder med fågelkikare som vill ha mer sälg och inte fattar varför markägarna motarbetar dom, och på andra sidan har vi markägarna som är dom som faktiskt måste sköta eländet… Jag kanske måste skriva nån sorts artikel.

    Gilla

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.