Lilla vitlöksskolan

Vitlök skördas när blasten börjar gulna och sloka lite.
Rensa genom att trimma rottussen med en sax och borsta bort lös jord med en rotborste. Det går också att skölja löken om man vill.
Jag brukar istället rensa bort det yttersta, smutsiga lagret för hand.
Sen är det bara att fläta vitlöken!

Det finns två sorters vitlök: hardneck och softneck. Hardneck ska ha bättre hållbarhet, men är jättejobbig att fläta. Jag odlar bara hardneck, eller hårdnackad vitlök, som jag bestämt att det heter på svenska. Det GÅR att fläta den också, och här kommer lite tips.

Fläta hardneck-vitlök

Låt inte blasten torka helt. Så länge det finns lite mjukhet kvar i den går den att tvinga in i en fläta.

Slå sönder det hårda i stjälken med en hammare, sen går det att fläta.

Klipp bort den hårda kärnan inuti blasten, men spar blasten och fläta bara den.

Före rensning
Efter rensning

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.