I år odlar jag den spännande pumpan ‘Iran Sqaush‘, som jag precis fick reda på mognar lagom till julafton. 😬
Alltså bytte jag snabbt spår och började skörda blommorna istället! Jag har lämnat i alla fall en rejäl honblomma (man känner igen dom på att dom har en pytteliten pumpa under blomman) så förhoppningsvis kommer jag att få se en i alla fall halvmogen frukt.
Blommorna går att fylla och fritera, eller använda i pasta. Men just den här gången gjorde det enklast möjliga, nämligen…
Ugnsbakade squashblommor med ost
- squashblommor
- olivolja
- ricotta salata (eller liknande torr, salt ost att riva)
- citron
- svartpeppar
- ev. vitlök
Klipp av blomstjälken, pilla bort alla eventuella djur och lägg blommorna i en ugnsfast form. Stänk på ordentligt med olja. Jag strödde över en handfull vitlöksbulbiller också, vilket var en bra idé i teorin, men de största hann inte bli klara – hade jag blancherat dom innan hade det varit perfekt. Täck alltihop med finriven ricotta salata, eller vilken annan ost som helst som blir bra i ugnen, pecorino eller parmesan hade förmodligen varit toppen. Ställ in i ugnen på typ 200 grader i… 10 minuter? Jag glömde tyvärr ta tid. Vänta tills osten ser bra ut bara, och blommorna har saggat ihop lite. Avsluta med rikligt med nymald svartpeppar och färskpressad citronsaft. 😋
