Hemmaodlade ärtgroddar och ärtskott

En gång tweetade Lindsey Lohan följande (fritt ur minnet): ”I had fruit sallad for dinner yesterday! It was mostly grapes actually. Fermented grapes. OK, I had wine for dinner yesterday.”

Detta är något som kan hända den bästa, och för några torsdagar sen hände det mig. Och kvar hemma i köket låg de blötlagda gula ärterna som jag tänkte koka ärtsoppa på, orörda. Redan dagen efter hade de fått små svansar och jag blev nyfiken. Jag la ärtorna i mitt groddtråg, sköljde två gånger om dan och på typ fyra dagar hade de utvecklat långa svansar och smakade som sockerärtor, fast med en viss beska. Ytterligare några dagar senare hade ärtgroddarna utvecklat en första antydan hjärtblad samt pyttesmå rötter på sina långa svansar, och de såg inte längre så aptitliga ut. Alltså la jag dem, mycket försiktigt, sida vid sida i en en plastlåda full med jord, och täckte med ytterligare lite jord. Redan samma kväll sträckte sig hjärtbladen upp ur jorden, och ett par dagar senare klippte jag några första ärtskott till mackan.

Nu, flera veckor senare, har jag klippt ner samma ärtskottt säkert tre gånger – jag visste inte ens att man kunde skörda dem flera gånger! – och i torsdags serverade jag lunch bestående av ärtsoppa med ärtskott på gula ärter på toppen. Nose to tail i odlingsvärlden!

Och justja, en av de allra smartaste grejerna här var att jag uppfann en egen självbevattnande kruka. Jag tog två likadana såna där plastbyttor som man får på affären – såna utan hål i botten. Den ena la jag småsten i botten på (lecakulor skulle funka lika bra). Den andra gjorde jag små hål i botten på, och fyllde med jord. Sen placerade jag jordbyttan i stenbyttan, och vattnade tills dess att småstenen var halvt täckta med vatten. På det sättet sökte sig ärtskottens rötter ner mot vattnet, och jorden var alltid lagom fuktig.

IMG_20210310_065628 ärtskott gula ärter hemmaodlat

IMG_20210313_142325 ärtskott gula ärter hemmaodlatIMG_20210317_090018 ärtskott gula ärter hemmaodlatIMG_20210317_085917 ärtskott gula ärter hemmaodlat

Annons

2 reaktioner på ”Hemmaodlade ärtgroddar och ärtskott

  1. Man talar för sällan om ärtskott. Hur lätt det är ja och ibland att man oftast kan skörda tre gånger innan ärtorna tröttnar. Men man talar sällan inte om lyxen. Om att utgår från Coop (vilket man gör då de är rätt duktiga på att skylta med sina priser per kilo på nätet) så kostar hummer kring 599/kr/kg. De små förpackningarna av ärtskott på Coop kostar 329.10/kr/kg. Så ja, halva priset av hummer. Men en låda med gula ärtor på Coop kostar 23/kr/kg.Det blir en sjujäklars massa ärtskott. Här sparar man definitivt pengar och hälften av lyxen av hummer till spottstyver är ändå rätt lyxigt.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.