Välkommen på digital vinprovning – beaujolais nouveau

Jag har haft mitt livs första vin-provning online! Den sändes live, på Instagram, av mitt förlag – illustrerad fakta på Natur & Kultur. Sommelier var Alf Tumble, och vi drack beaujoulais noveua eftersom det var den tredje torsdagen i november.

Du kan antingen titta på provningen, så här i efterhand, här ovan. Jag har även sammanfattat kunskapen som Alf delade med sig här under.

🍷 Den tredje torsdagen i november är det beaujolais nouveau-premiär, som firats sen 1950-talet i Frankrike. Det var då man kunde börja dricka vin på årets skörd av gamay-druvor, som sen snabbt buteljerats och skickats till vinbarerna i Paris.
🍷 Hur köpa vin? Det är strängt förbjudet att sälja vinerna innan tredje torsdagen i november. I år finns tre bojo på Systembolaget + ett på Winefinder. Vi testade Jean Foillard och Remi Dufaitre, en lärjunge till Foillard.
🍷 Vilket glas är bäst? En bourgogne-kupa är bra för dessa aromatiska viner eftersom ett större glas får fram rödfruktsdofterna. För maxad känsla av fransk vinbar, välj sönderdiskat Duralexglas.
🍷 Ska bojo-viner luftas? Behövs ej, i en större kupa luftas vinet tillräckligt.
🍷 Ska jag gurgla eller ej? Testa att i alla fall svischa runt vinet i munnen, då upplever du strukturen och får en förnimmelse av godisfabrik (delvis tack vare kolsyremacerationen som tar fram dofter av jordgubbe och hubbabubba i dessa unga viner).
🍷 Kan man lagra bojo? All bojo går inte att lagra, men både Foillard och Dufaitre har tillräckligt mycket struktur. Bojo upp till tre-fyra år kan vara toppen.
🍷 Vilken temperatur är bäst? Ställa vinet i kylen i två timmar för en temperatur kring 12-15 grader.
🍷 Finns det några lyckade smakkompanjoner? Bojo är mer klunk än mat. I Paris dricks det gärna ute på gatan, under festliga former. Så välj snacks som kan äts på stående: smörstekta kastanjer, cornichonger och paté, eller en ostbit.
🍷 Bästa stället i beaujolais att fira på? Hemma hos en vinmakare så klart, för att uppleva beaujolais-religionen alla ritualer!
🍷 Vilket är det nya bojo? I Yarra Valley och Adelaide Hills (Australien) finns mycket gamay-druvor, lätta viner och glada fester. Läs mer om dessa regioner och de bästa vinmakarna i Alf Tumbles ”Vin med ny adress”. 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.