För ett litet tag sen råkade jag dra på mig orimliga mängder av den ganska utmanande grönsaken selleri (obs, ej hemmaodlad). I ett desperat försök att bli av med den la jag ut en bön om hjälp på soc media. Gensvaret var ett enormt och rungande stridsrop FÖR selleri. Som en konsekvens har jag nu varit tvungen att köpa MER selleri, bara för att kunna laga mig igenom alla recept.
Här är en sammanställning av tipsen.
Rachel Roddys Caponata
Det här är en sort italiensk gryta som äts rumstempererad. Rachel Roddy berättar också en romantisk historia om en italiensk bonde som varje morgon tar sin mula och sin lunch – plåtlådan med caponata som hans gamla fru gått upp och lagat i gökottan och en liter av sitt eget vin – med ut på åkern. Grytan är extremt oljig och ganska söt. Den kan förberedas många timmar i förväg och är perfekt på ett enormt fat som bara plånkas ner mitt på bordet och äts av många vänner. Man verkar servera den med rökt fisk eller grillat kött, men grillad halloumi är också gott till. Det går att dubbla sellerin om man har väldigt mycket.
Räcker till 6 personer.
Olivolja till stekning.
1 kg aubergine, upphackad i kuber om 1-2 kvadratcentimeter.
4 selleristjälkar, sköljda och trimmade
75 gr kapris, såna där i salt, blötlagda några minuter innan de används
150 gr oliver (Rachel rekommenderar Gaeta-oliver)
1 stor rödlök, skuren i tjocka skivor
2 dl tomatsås eller passata
50 gr pinjenötter
50 gr socker (det här kan du absolut snåla med – grytan har en tydlig sötma)
0,5 till 1 dl rödvinsvinäger
Färska basilikablad
Rachel tillsätter även russin, men det är faktiskt oacceptabelt.
- Stek/fritera auberginen i riktigt mycket olja – alltså på gränsen till frityr-mycket – tills alla bitar är gyllenbruna. Ta inte för aubergine mycket åt gången. Låt de färdiga bitarna rinna av på hushållspapper.
- Koka selleristjälkarna precis mjuka, dom ska fortfarande vara krispiga, kanske 5 minuter. När dom är klara, skär upp i bitar om 1 cm. Blötlägg kaprisen i några minuter (om du fått tag på sån där kapris som ligger packad i salt, annars kan du bara använda som den är). Kärna ur oliverna.
- Stek löken i några minuter, tillsätt tomatsåsen, och koka i ytterligare 2 minuter innan du rör ner kapris, oliver och pinjenötter.
- Tillsätt vinäger och socker – Rachel gör en liten grop i mitten av tomatsåsen där hon häller ner vinägern och sen sockret, och så väntar hon tills sockret är helt upplöst innan hon rör ihop alltihopa. Ta från värmen och avsluta genom att försiktigt röra ner selleribitarna och auberginen, och riva över färska basilikablad. Bör stå och vila i 2 timmar i rumstemperatur, men gärna ännu längre, rör nån gång då. Grytan var MINST lika god dagen efter.
Syrad selleri
Det här receptet kommer från den utmärkta boken ”Det nordiska skafferiet” av Johan Björkman, och innehåller egentligen fänkål och fänkålsfrö. Jag använde alltså selleri istället och la till chili med förhoppningen att den färdiga sellerin kommer att kunna användas som en extra bra bloody mary-pinne. Som ju dessutom har mycket längre hållbarhet än färsk selleri.
500 g selleri
100 g vitkålsblad
4 dl vatten
15 g havssalt
ev. chili, enligt din egen smak
- Tvätta och rensa sellerin, och dela den hälften om stjälkarna är för långa för burken.
- Lägg selleri i en väl rengjord glasburk, med tättslutande lock, eller ett riktigt syrningskrus med vattenlås, ihop med vitkålsbladet och en bit hackad chili.
- Skaka vatten och salt tills saltet lösts upp, och slå över grönsakerna.
- Grönsakerna behöver vara under ytan, och för att de inte ska flyta upp kan du lägga en plastpåse fylld med saltlag högst upp i burken. Påsen gör att det blir mindre syre kvar i burken, och OM den skulle gå sönder så blir inte inläggningen förstörd, eftersom det är saltlag även i påsen. Gör påsens saltlag genom att blanda 1 msk fint havssalt utan jod med 1 liter vatten.
- Låt burken stå i rumstemperatur i 14 dagar – helst på ett fat, ifall det pyser ut vätska.
- Ställ in burken i kylen och vänta ytterligare 2 veckor. Klart.
Sellerijos
Enklast möjliga jos görs genom att mixa (eller josa) selleri och äpple, För mer av en mocktail, mixa selleri med vattenmelon, citron, mynta och svartpeppar.
Ants on a log
OK, jordnötssmör som dipp till selleri är HELT SJUKT GOTT. Så konstigt! Jag gillade det så mycket att jag var tvungen att börja göra eget jordnötssmör. Om man placerar ut russin på en selleristav full med jornötssmör kallas snackset ”ants on a log” 🙂
Saffrandipp
Hacka sellerin, stek lätt (den ska fortfarande ha lite knaper kvar), blanda med mortlad saffran och rör ner i fet youghurt. Smaka av med salt. Passar bra som tillbehör till grillade grönsaker.
Waldorfsallad
Vanlig waldorfsallad görs på rotselleri, men det går lika bra med blekselleri (LOL). Selleri, valnötter och syrligt äpple hackas och täcks med en dressing på gräddfil, majonnäs och senap. Typ. Det finns varianter.
Sallad med fänkål och feta
Supergod kombo!
Frys
Breaking news är att selleri går att frysa. Och sen användas i joser och grytor enligt ovan.
Sellerigratäng
Gör som en en vitkålsgratäng, men byt ut vitkål mot selleri. Använd lök, vitlök, grädde, philadelphiaost och riven ost på toppen.
Gravad selleri
Det HÄR är ett coolt recept. Skär sellerin på längden blanda med olivolja, citron, mycket salt och eventuellt lite socker. Låt stå i rumstemperatur i 12 timmar, och kasta sedan på grillen. Ät som tilltugg, eller hacka upp och blanda i en ljummen, rustik sallad. Spara ”spadet”, det blir en grym bas till dressing.
Det tog en stund att förstå vad en ”sellerijo” är. Hoppades på en sellerivariant av något kul sydamerikanskt snacks. Blev besviken. Men annars flera recept som har potential att bota min själkselleriskräck!
GillaGilla
Har använt flera av dem för att bota min mans selleriskräck, och de funkar mycket bra!
GillaGilla