Jag hade ju tänkt att jag skulle spela in chili-föreläsningen som jag höll, MEN det var så jävla mycket att tänka på, så där första gången på Zoom, så jag glömde helt bort. Här under kommer dock en liten sammanfattning.
Varför odla chili?
- En av få grödor som det är lätt att bli självförsörjande på
- För att varje liten grej vi odlar själva minskar på transporter, förpackningar och risken för att människor, djur och natur skadats under odlingen. Du VET att frukten odlats på ett hållbar sätt.
- Enkelt.
- Starkt.
- KUL.
Hur du får tag på frö
- Plocka ur frukterna du äter
- Gå på frö-pop up
- Gå med i föreningen Sesam
- Köp från jalapeno.nu eller Runåbergs fröer
- Tips på bra sorter: ”Anaheim” är mild, som padrones ungefär; ”Demon Red” och ”Yellow Jamaican” är starka; ”Bhut Jolokia” är världens näst starkaste; ”Peruvian Purple” är svart och snygg att kombinera med en röd ”Apache” som är mild.
Hur du planterar
- I såjord
- I jord du samlar från mullvadshögar
- I jord du gräver upp själv – sterilisera eventuellt i ugn, men var noga med att plocka bort maskar
- Fyll jorden på små krukor, tomma toarullar eller plastbyttor med hål i botten
Hur du odlar och vårdar
- Ställ i soligt fönster
- Saknas soligt fönster, eller skaffa lampa – lysrör, växtlampa som köps på Blocket eller gamla akvarielampor funkar
- Trivs i växthus
- Ställ ut på trappen, i skyddat, varmt läge
- Ställ på Cyklopens vind
- Svårare på friland, men sorten ”Anaheim” funkar
- Gödsla med guldvatten eller nässelvatten
Skörda och använda
- Plocka mogna frukter, ju rödare desto starkare
- Dela på mitten och låt torka
- Mixa med fuktigt havssalt för chilisalt
- Fermentera till chilisås, recept finns i Nordiska skafferiet
- Mjölksyra hela chilifrukter, tillsammans med tex mango
- Har du bara plats för en planta? Byt skörden med andra odlare, för att få större variation på styrkan
Boktips
- ”Possum Living” av Dolly Freed
- ”Den asiatiska köksträdgården” av Sutip Austad
- ”(Boken om) min trädgård” av Jamaica Kincaid
- ”Självhushållning” av John Seymour

Bhut Jolokia, världens näst starkaste chili

Chiliodling på balkongen

Fermenterad chilisås, från Nordiska skafferiet

Chilisås från Nordiska skafferiet

Den milda chilin ”Anaheim”, som funkar på friland