Boktips

För ett tag sen blev jag tillfrågad om boktips kring nordisk folktro och odling, och samlade ihop några favoriter. Alla dessa har inte fokus på just Norden men alla är utmärkta.

Häxans handbok är nog en barnbok, men det är en av mina absoluta favoriter. Lättöverskådlig, men ändå heltäckande på ett grundläggande sätt. En utmärkt cyprianus och Dannie Druehyld är så ikonisk.

Lægeplanter og trolddomsurter av Harald Nielsen är mitt uppslagsverk när jag ska lära känna en ny växt. Den har dessutom stort fokus på nordiska myter och magi.

Matts Bergmark är min go to guy när jag vill kolla att nåt faktiskt stämmer. Har i stort sett aldrig upptäckt ett faktafel hos honom, utom när forskningen liksom konstaterat nya grejer sen hans tid, och han älskar exakt samma växter som jag. Medicinsk magi är ganska nära Tillhagen, Vallört och vitlök är den som handlar mest om ”vanlig” odling och Lust och lidande är min favorit.

Christian Rätsch är den internationella experten på psykoaktiva växter och deras myter och legender.

Veneficium av Daniel A. Schulke är en väldigt avancerad bok om framför allt giftodling och mytologi. Inget för nybörjaren, men oerhört intressant.

Carl-Herman Tillhagens Folklig Läkekonst handlar inte bara om odling, men eftersom magi, medicin och växter är så himla nära sammankopplade så är den ändå toppen.

Tandvärkstall, ur Folklig läkekonst.

Den här handlar inte om odling alls, men ger ett intressant perspektiv på medicinhistoria. Det är en rasande liten novell av Barbara Ehrenreich, jag tror hon skrev den när hon gick i skolan.

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.