Hemma hos David Bowie

Just nu gör jag research om trädgårdsdesignern Made Wijaya till en krönika i Allt om Trädgård. Och som vanligt rasade jag ner i ett Alice i underlandet-hål av prokrastinering. Just det här hålet ledde till David Bowies sommarstuga på den karibiska ön Mustique. Vill du också hälsa på? Häng med!

Trädgården skapades av den balinesiska trädgårdsdesignern  Made Wijaya i slutet av 80-talet, och det var de här två som bodde där, David Bowie och Iman. Bilderna kommer från det här helt fantastiska reportaget. 

I den här intervjun berättar Made att det fanns flera problem med arbetet. Bland annat är hela ön som en sorts gated community för rika människor. Alltså är det omöjligt att hitta nån som vill arbeta: ingen fattig har råd att ta sig dit eller bo där, och alla som redan bor där är fruktansvärt lata. Därför flög Made in fyra trädgådsarbetare från Bali. De bodde på en lokal bar och rökte gräs hela dagarna. 

Utsikten från stora sovrummet.

Ett annat problem var klimatet: Made Wijaya var en tropisk trädgårdsdesigner, men Mustique ligger i karibien, och ön visade sig vara torr, saltstänkt och ofruktbar. Inte en naturlig paradisö, på samma sätt som Bali. Men SOM TUR VAR hade det precis dykt upp ett stort antal stelar på marknaden i Bali. Jag var tvungen att slå upp vad stele betyder, och det är alltså en form av antik gravsten, som en sorts utsmyckad runsten som restes runt gravar på Bali. Och eftersom Made hade en ordentlig budget (pga Bowie) kunde han rensa den balinesiska marknaden på de bästa stelarna och, du gissade det, flyga över dem till karibien.

Väl på plats anlade han ett gäng pooler, två fiskdammar och en swimmingpool, som ser ut att sömlöst rinna över i varandra, för att sedan verka försvinna ut i havet på ett helt magiskt vis. Runt poolerna reste han sen gravstelarna, och kunde på det sättet skapa en salttålig, fuktig, skyddad, tropisk trädgård på denna ganska tuffa ö. 

 

Huset är designat av Arne Hasselqvist, en svensk arkitekt/ingenjör/hippie, i en stil som beskrivs som japanordisk. Inredningen skapades av Linda Garland och är crazy viktoriansk kunstkammer, fylld med märkliga skatter från världens alla hörn. 

Som den här indiska vilstolen från 1800-talet till exempel. 

Eller sovrumsmöblerna, i egyptisk retrostil från 1800-talet (det var alltså nån på 1800-talet som tyckte egypten var spexigt och skapade dessa i antik retrostil). 

David Bowie kallar Mustique för ”duchampian”. Hans dröm var att skapa ett gammaldags brittiskt retreat i tropikerna, fast på en ö i karibien. Och det är ju så klart extremt LOLigt, och jag älskar hela den här berättelsen eftersom alla involverade uppenbarligen är fullkomligt vrickade. Men jag känner ändå att jag liksom måste kasta in en brasklapp: bara för att man sätter en ironisk/postmodern mössa på det här bygget, så slutar det inte vara  galopperande kolonialism och fullkomligt förkastligt. 

 

 

Sen sålde David Bowie huset till den brittiska publicisten Felix Dennis – mest känd för att han blev dömd till fängelse för osedlighetsbrott i slutet på 60-talet när han gav ut den kontroversiella tidningen Oz, och lät ett gäng barn göra ett nummer fullt av snuskteckningar. Felix rev ut inredning (eller ”renoverade”, som det heter i Stockholm), satte in AC och fixade ett ”games parlor”, vilket jag uppfattar är ungefär som en gillestuga. Han flög in ”some shop dresser from Harrods” som fixade ny inredning, och innan han själv flög till Bali och köpte på sig en ny uppsättning turistpryttlar. Sen grävde han upp trädgården. 

Felix Dennis dog 2014, och huset hyrs numera ut som nån sorts Airbnb för 40.000 dollar i veckan (2016), med USPen att man får bo i David Bowies sommarstuga. 

 

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.