Kålrabbi-alert

Så, det är kålrabbi-säsong här i Paris! En förvirrande grej är att kålrabbi är en lyxvara här. Vi hittade kålrabbi på marknaden för flera år sen, kände oss ekonomiska, köpte ett gäng och höll nästan på att ruinera oss. Det var IOFS på marknaden i Saint-Germain, men även snyggingen här under, köpt på vår lokala marknad, bland skomakare, barbiträden och tokar som står och skriker rakt ut, kostade 2 euro. 

Hur som helst, här kommer ett alldeles utmärkt sätt att göra kålrabbi på: panerade kålrabbi-biffar!

  1. Skala kålrabbin, och skär i feta mynt. 1,5 cm tjocka kanske? Vet inte riktigt. 
  2. Ånga eller koka i vatten, som du tillsätter en rejäl nypa salt i under de sista minuterna (vet ej om det stämmer, men folk säger att det är bättre att tillsätta salt precis i slutet). Koka nästan helt mjuka, och låt sen svalna tillräckligt mycket för att hantera med lätthet. 
  3. Vänd i mjöl, vänd i uppvispat ägg, vänd i ströbröd. 
  4. Stek i MYCKET (viktigt) olja på ganska hög värme. Jag tror att fritera egentligen är det rätta ordet här, men om det känns för extremt, se i alla fall till att oljan når en bra bit upp på kålrabbimynten. Man vill att paneringen på sidorna också får färg, annars kommer paneringen ovanpå och under att halka av bara. 
  5. Servera med pommes och riktigt mycket favoritsås, hollandaise, bearnaise eller beurre blanc, beroende på smak och tycke.