Allt du nånsin velat veta men inte vågat fråga om Paklobutrazol

Hittade precis det här inlägget från, öh, 2017 tror jag. Jag skrev det när jag precis kommit hem från någon morgonstudio på TV där jag genomförde en riktigt illa förberedd ”debatt” med en stackars kvinna från Kemikalieinspektionen.

Kemikalieinspektionen har alltså godkänt det nya spännande ämnet Paklobutrazol. Jag var precis med i TV och debatterade det här, och det enda som var lite obekvämt var att jag inte hade fattat att det skulle var en debatt utan trodde att jag skulle vara med i TV för att berömma Kemikalieinspektionen för att de tar sitt ansvar och varnar allmänheten för detta hemska ämne. Sen upptäckte jag, i taxin på väg till TV, att Kemikalieinspektionen är onda, så nu tar jag nya tag. Hear me roar!

Paklobutrazol är alltså ett ämne som används av professionella odlare som vill göra sina krukväxter ”små och knubbiga”, utan att behöva mecka med det tråkiga och tidsödande arbetet att faktisk liksom ODLA fram sorter som är just små och knubbiga. Ämnet innehåller ett växthämmande hormon som också påverkar blomningen. Tack vare tillståndet från Kemikalieinspektionen är alltså krukväxterna du köper i affären numera indränkta i detta ämne – förmodligen har det både applicerats utifrån och kommit in växten via rötterna.

Paklobutrazol är också en fungicid. Alla som heter nåt med ”cid” i efternamn har ju ihjäl något, och i det här fallet är det svamp. Kemikalieinspektionen säger att Paklobutrazol – eller Packe som jag tycker vi kan kalla honom för enkelhetens skull – inte är skadligt för hälsa och miljö. Men det finns alltså ett par hundra miljarder svampsporer därute som inte håller med om det. Och vet du var en stor del av de svamparna bor? I din kompost. Alltså kan man inte längre på ett tryggt sätt kompostera sina krukväxter.

Det allra bästa nu känner jag vore om vi bara slutade köpa krukväxter. Inte nödvändigtvis som en form av konsumentmakt, utan helt enkelt bara i protest. Sluta liksom förgifta allt för fan! Hur svårt kan det va?

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.