The Good Seed – favorit i repris

Below you’ll find a list of some of my favourite seed companies. It’s not complete, but it’s a start. They’re mainly Nordic companies, which is kind of the point, since local seeds are usually better. But anyone gardening in a colder climate – from China and Russia to Canada and Scotland – should be able to benefit from these superior seeds.

Jag började jobba på den här listan eftersom många frågade mig om mina favoritfröbutiker, men sen har jag fyllt på med alla andras favoritbutiker. Fler tips mottages tacksamt, och berätta gärna vad som är bra med just ditt favorställe också.

Under tiden jobbar jag vidare med att fylla på med länkar och info i listan här under.

🌱 Runåbergs fröer – har allt det ”alla” pratar om. Det är inga såbeskrivningar på påsarna, MEN Runåbergs har gjort en JÄTTEFIN bok, som beskriver hur man odlar allt i deras sortiment, och det är ett bra boktips i sig själv.

🌱 Sesam – en fröförening som man kan beställa frö från gratis, mot löfte om att man själv kommer lära sig samla och dela med sig av frö.

🌱 Svenska örtasällskapet – ytterligare en förening, för örtodlare, som en gång om året skickar ut en frölista där man kan beställa påsar för typ 13 kronor styck. Grymma fröer, grymt utbud. 

🌱 Alla fröer från både Sesam och Svenska örtasällskapet är odlade av privatpersoner och det finns en massa coola sorter.

🌱 Nordfrö – nykomling med småskaligt odlat frö, och getefina akvareller på hemsidan. 

🌱 Lindbloms – förutom frö, även en massa trevlig grönsgödsling, OCH min favorit: perserklöver!

🌱 Kokopelli (Frankrike) – det här är som franska Sesam. Jag köper alltid från Kokopelli när jag är i Paris. Enligt fransk tradition är Kokopellis hemsida helt på franska, men man kan ju alltid titta på bilderna och gissa sig fram.

🌱 Baker Creek Heirloom Seeds (USA) – ett amerikanskt företag med en SJUK katalog. Det går att beställa på nätet, men på grund av EU händer det att fröerna fastnar i tullen, så det bästa är att be nån smuggla.

🌱 Seed Savers Exchange (USA) – ytterligare en fin, amerikansk frödistro.

🌱 NordGen – spännande frösamling.

🌱 Sneckenströms – har förutom frö även sånt där rootgrow, fladdermus-guano och massa andra flummiga produkter som innehåller svampar som är nyttiga för jorden. 

🌱 Rara växter

🌱 Sävar fröplant

🌱 Klostra – bäst när det gäller färdiga plantor, sticklingar och allt sånt som inte går att så: kronärtskocka, jordärtskocka, jordgubbar och sparris! Även bra utbud på sättpotatis. 

🌱 Örtagården – stort fokus på chili, men mycket annat också!

🌱 Gourmetgarage – massa coola italienska fröer, allt sånt som kan vara svårt att köpa i affären, men som är så gott att man måste ha det ändå. Som zucchini att odla för blommornas skull, piennolo-tomater och padron-chili.

🌱 Fuglebjerggaard (Danmark) – fröbutik kopplad till Camilla Plums gård- say no more, say no more!

🌱 Copenhagen seeds (Danmark)

🌱 Albinus (Danmark)

🌱 Solhatt (Norge)

 🌱 Jalapeno.nu – stort utbud av (du gissade rätt) chili.

🌱 Nicky’s nursery (Storbritannien) – lite osäker på hela EU-grejen påverkar fröimport från England, så kanske bra att kolla upp det innan man lägger stororder härifrån.

🌱 Strictly Medicinal Seeds är en annan suverän amerikansk fröfirma. Den drivs av Oregons örtkunnigaste hippie, Richo Cech, som även skrivit flera böcker om örtodling och örtmedicin. Mycket hög grobarhet på deras fröer, och de har sorter som är svåra att få tag på annorstädes, t.ex. hydrastis canadensis (kanadensisk gulrot/goldenseal) och passiflora incarnata. [Tack till Helen för tips här i kommentarsfältet!]

🌱Herbs and Beans (Storbritannien) – Jättetrevligt engelskt fröföretag med mycket medicinalväxter. Första stället jag köpte helig basilika från!

🌱 Byt med vänner och främlingar. Kolla hemsidan Fröpopup.se för lokala fröbyten.

🌱 Fröbibliotek (finns på vanliga bibliotek, hos föreningar etc. Där får man frö som finns i biblioteket helt gratis. När man odlat får man gärna lämna tillbaka egenodlade fröer. Mycket bra sätt att testa nya grödor och sorter)

🌱 Tänk om vi alla, just det här året, bestämmer oss för att bojkotta de stora fröföretagen? Tänk vad coolt det vore om vi på det sättet kan visa att vi inte accepterar deras mobbingfasoner! Det är så jävla enkelt att beställa från små företag, ba gör det! Och tvinga dig själv att ställa tillbaka de fröpåsor du plockar på dig lite spontant på stan. Då är det nästan alltid nåt jätteföretag som står bakom, och hur som helst blir det sällan som det ska ändå. Ok, GO!

 

4 reaktioner på ”The Good Seed – favorit i repris

  1. En annan amerikansk fröfirma som är helt suverän heter strictlymedicinalseeds.com och drivs av Oregons örtkunnigaste hippie Richo Cech som även skrivit flera böcker om örtodling och örtmedicin. Mycket hög grobarhet på deras fröer enligt min erfarenhet, och de har sorter som är svåra att få tag på annorstädes, t.ex. hydrastis canadensis (kanadensisk gulrot/goldenseal) och passiflora incarnata.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.