Broccoli-stek

Lite oklart varför jag forsätter försöka ta bilder på mat, när jag UPPENBARLIGEN inte har en aning om hur man gör. MEN jag läste precis i Financial Times att blomkål just nu är den trendigaste grönsaken i New York, så kanske finns det nån form av allmännintresse i det här inlägget!?

Hur som helst… Eftersom det är svårt att handla saker som INTE är i säsong här i Paris, har vi ätit mycket blomkål och broccoli sista tiden. Och ett av de mäktigaste sätten att göra dom på är helstekta i ugn. Som en äkta, vegetarisk stek.

Gör så här:

Ta ett huvud broccoli eller blomkål. Gör ett nytt snitt längst ner, på samma sätt som du gör med snittblommor, och lägg i kallt vatten i några timmar. Då fräschar det upp sig även om det legat och blivit lite slappt på affären. Rensa bort alla ytterbladen. Kasta dom inte – det gröna funkar i sallad, och de vita stjälkarna kan hackas ner i indiska grytor, eller kokas och ätas som fattigmanssparris, tillsammans med hollandaisesås.

Klyv huvet på mitten, och smeta in det i ORIMLIGT mycket rumstempererat smör. 100 gram typ!? Lägg i ugnsfast form och ställ in i ugnen på 200 grader. Vänta 10 minuter, sänk temperaturen till 150 grader, och grilla i 40 minuter.


Avsluta genom att bryna lika mycket smör till. Du kan kasta i en halverad vitlöksklyfta i smöret för att ge det smak (plocka bort vitlöken innan den bränns). Har du salvia hemma är det väldigt gott att fritera några blad i smöret också, och kasta på toppen av rätten. Ta smöret av värmen och kasta i några rågade matskedar kapris, pressa i lite citronsaft, riv i lite citronskal. Slå det brynta smöret över broccolin. Klart. Just den här kvällen hade jag en näve gnocchi över, så jag snurrade runt dom i det brynta smöret, och skyfflade över i den varma formen också. Viktigt med bröd till, så man kan soppa i sig det smälta smöret.
Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.