Frijoles med epazote

Vi har spelat in ett nytt avsnitt av Grönsakslandet, wooo! Vi gjorde det live, inför publik på Stockholm Urban Garden Show (ni var så tappra allihopa 😄).

Nu ska producent-Estrid bara klippa ihop allt till ett linjärt och vettigt samtal, där vi bland annat pratar om den LEGENDARISKA örten epazote (jag har för mig att vi pratar om den i det HÄR avsnittet). Tills dess, här är receptet på svartbönröran som vi pratar om

Svartbönröra med epazote
Svartbönröra kallas även för frijoles eller refried beans och är obligatoriskt till tacos. Det blir en stabbig, smakrik och mycket mättande röra. Det går att använda svarta bönor på burk också, men jag föredrar att blötlägga och koka och torkade bönor (dels slipper man ifrån alla såna där dumma ämnen som finns i konservburkar, dels så gillar jag att använda det svarta kokvattnet i röran). Epazote är en mexikansk ört som kallas för citronmålla på svenska. Den luktar diesel när man tar i den, men när man använder den i frijoles så imiterar den smaken av gasolgrillad grissvål. Jag brukar höfta mig igenom följande recept.

DAG 1
torkade svarta bönor
vatten
grön chili
vitlök

dag 2
buljong
olja till stekning
vitlök
gul lök
spiskummin och/eller korianderfrö
cayennepeppar
epazote
smör
eventuellt ost till gratinering

Skölj bönorna och lägg i blöt i riktligt med kallt vatten tillsammans med en grön chili delad i två bitar och två slarvigt krossade, skalade vitlöksklyftor. Låt ligga och svälla över natten.

Följande dag, koka upp bönor, chili och vitlök i samma vatten + en buljongtärning. Koka bönorna mjuka (typ 30-60 min kanske? Det kan vara lite olika med olika bönor).

Finhacka gul lök och vitlök och stek mjuka i olja. Häv i lite spiskummin och cayennepeppar och stek tills det doftar gott. Korianderfrö är spännande till också, dom liknar spiskummin litegrann, men smak mer tuttifrutti. Så lägg till lite såna också om du har – rosta först fröerna i torr panna, mortla till ett pulver och stek med övriga kryddor.

Skyffla över de färdigkokta bönorna i lökfräset och mosa med gaffel. Slafsa på bönspad allteftersom, tills du har en lagom fast röra. Salta om det behövs.

När du är nöjd, rör ner ett par blad färsk epazote. Låt stå på mycket låg värme i några minuter så bladen ger smak. Rör om då och då och håll koll så det inte bränns i botten, på med mer bönspad i så fall. Avsluta genom att röra ner en klick smör precis innan servering, ELLER riv över ost och gratinera i ugnen. Pilla ur bladen innan servering, eller varna gäster att inte tugga i sig ett helt blad pga jättestark smak.

Annonser

En reaktion på ”Frijoles med epazote

  1. Ping: Ständigt besatt – Hispig husägare

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.