Fläta myskgräs

Just nu förbereder jag årets skörd av myskgräs till min kompis Linnéa Sjöberg (@gtd4s810 på instagram om nån vill glutta på henne). Jag klipper en tuss gräs, knyter ihop med ett snöre (det går att knyta med gräs också, men jag är inte så flink), ber nån hålla i änden på tussen, flätar och låter sen flätan torka. Det GÅR att fläta ensam också – då håller man flätan i munnen – men det kan bli lite dregligt.

 • Den färdiga myskgräsflätan luktar starkt av vanilj och bränns som rökelse, bland annat vid powwows som hålls av amerikansk urbefolkning.
 • Boken ”Braiding Sweetgrass”, som jag är lite besatt av, handlar om hur vi kan använda myskgräs som en liknelse för hur ett positivt framtida förhållande mellan människa och natur skulle kunna se ut.
 • Bokens författare, Robin Wall Kimmerer, skriver bland annat om ”gift economy”, presentekonomi och hon tar myskgräset som exempel: gräset är naturens present till människan. Men just nu är myskgräs dyrt och svårt att få tag på, vilket är anledningen till att jag odlar det. Min kompis Linnéa tyckte att priset på flätorna var hutlöst, så istället skaffade hon en påse frö som hon gav till mig att odla. Fröerna var Linnéas present till mig, flätorna är min present till henne, stråna och doften är gräsets present till oss alla, och vi ger tillbaka genom att odla, vårda och sprida gräset till platser dit det själv aldrig skulle kunnat ta sig. Alltså ett exempel på en fungerande gifteconomy! Coolt va?
Annons

3 reaktioner på ”Fläta myskgräs

 1. Hej!
  I mitt googlande på myskgräs ramlade jag in här-så kul! 🙂 Undrar om de vet om det går att få fatt i frön till myskgräs?
  De vänligaste hälsningar/Lena Murray

  Gilla

  • Hej! Jag vet tyvärr inte var man får tag på frö – jag fick mina i present, och mitt eget gräs har bara satt frö en gång hittills, så jag har inte några egna heller. Impecta kanske? Håller tummarna för att du hittar, det är en underbar växt.

   Gilla

 2. Pingback: Kom å fläta myskgräs med mig! | the secret gardener

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.