Just nu: rosensmör!

Just nu går jag runt i trädgården och nyper kronblad av blommor som nån sort Grinchen som snodde sommaren för att hinna skörda alla doftande blommor och örter. Nästa växt som får komma in i den galna vetenskapsmannens labb:

ROS

Det första experimentet är rosensmör, som jag läste om nånstans och sen omedelbart tappade bort receptet på. Jag gör det genom att fylla en burk med rosenblad, läggga i en bit smör, sätta på ett lock, vänta nåt dygn och sen byta ut alla rosenbladen. Sen fortsätter det så ett tag. Enligt boken ska det färdiga smöret användas till ”picnic sandwiches”, vilket jag inte riktigt vet vad det är, så vi får se vad jag gör med det.

Den här tekniken att få ut doft ur blommor kallas enfleurage a froid, och den används i vanliga fall för att göra typ en doftpomada som man sen gör till parfym eller liknande. Då använder man blomblad och typ glycerin (glycerol? Uhm, jag måste läsa på…). Men nu använder jag alltså smör istället. Också fett ju, så borde funka!? Håll tummarna.

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.