Ta tåget till kontinenten

Jag åker alltså tåg till Paris. När de sista löven faller för hösten är det som att jag redan kan känna doften av kreosot, flammkuchen och tysk dimma. Att vintra på kontinenten skulle inte vara samma sak utan tågresan.

Det här skulle också varit det sista kapitlet i ”Paris för foodisar”, men jag hade redan skrivit för mycket, så nu bjussar jag på det istället.

Tysk utsikt.

Folk brukar säga två saker till mig angående tåg: det är dyrt och det är krångligt. Det är lite dyrare, och en gnutta krångligare än flyg. Men tänk dig att flyga internationellt för första gången som vuxen? Jag lovar att ditt huvud skulle explodera. Skillnaden är bara att det fruktansvärda, fruktansvärda flygkrånglet har blivit en vana. Tågkrånglet, som egentligen är mindre, lär man sig på två resor. Man blir nämligen lite av en privatspanare av att åka tåg genom Europa – det finns stora hemliga grupper på internet som delar med sig av sina resvägar. Härmed delar jag med mig av min, likt öppen källkod. Bygg gärna vidare.

Ännu mera tysk utsikt.

Stockholm-Paris
Förr körde Deutsche-Bahn nattåg Hamburg-Paris, det var superromantiskt och praktiskt. Numera gäller tyvärr dagtåg. Jag känner folk i södra Sverige som drar i hela sträckan i ett svep, vilket är fullt möjligt. Men vi reser sävligt från Stockholm, så här:
Dag 1: Stockholm-Köpenhamn (övernattning på Astoria, med utsikt över tågbangården, och mat på Manfreds).
Dag 2: Tidig avgång mot Berlin. Tåg och färja tar fyra timmar (tåget åker båt!), kvickt byte i Hamburg och så vidare mot Berlin. Framme i Berlin efter tre timmar, på eftermiddagen (övernattning hos vänner, stöka lite på stan).
Dag 3: Sista etappen, Berlin-Paris, tar åtta timmar utan byten.

Alternativ tågväg Köpenhamn-Paris
Dag 2: Köpenhamn-Hamburg-Amsterdam (övernattning i den superbilliga sviten på lyxvandrarhemmet Cocomama, naturvin på restaurang GlouGlou).
Dag 3: Amsterdam-Paris tar sjukt nog bara ett par timmar.

Helt vanlig tågstation i Portugal.

GENERELLA TIPS
# Budgettricket är att inte boka via SJ, utan vi den som kör sträckan, Deutsche-Bahn till exempel.
# Många tågåkare tipsar om Centralens resebutik i Kalmar, som bokar hela resan åt dig. Har aldrig testat dock.
# Vissa månader kör Veolia nattåg Malmö-Berlin. Då är det bara att vakna i Berlin och hoppa på nästa tåg Berlin-Paris.
# 1a klass brukar vara ett prisvärt sätt att slippa skrikande barn och folk med knappljud på mobilen.
# Både TGV och ICE kör Berlin-Paris. I TGVs förstaklassvagn är det bordsservering och beställer man lätt, rött vin kan man välja mellan att få det chambrerat eller kylt. Men jag föredrar ändå ICE, med gratis wifi och tysk effektivitet.
# Många tipsar också om Interrail (kostar typ 3-4 000 kr och så får man åka hur mycket tåg man vill i typ en vecka). Det funkar dock inte för mig eftersom jag föredrar 1a klass och sovvagn och andra lyxgrejer.
# Söker du en annan rutt? Kolla https://www.seat61.com, fullt med tips på rutter!

Helt vanlig utsikt från frukostbordet.

Paris-Stockholm
Strax efter att de transkontinentala nattågen genom Tyskland försvann, ballade också gränskontrollen i Danmark/Sverige ur. Strandad i Paris kände jag att det var dags för ett nytt ressätt. Båt. Det går nämligen att åka som passagerar på fraktfartyg.
Mer info finns på den här sidan:
https://www.dfds.com/freight-shipping/routes-and-schedules/gothenburg-ghent

Det här har nu blivit min favoritresa, och så här ser resvägen ut:
Dag 1: Snabbtåg Paris-Bryssel, kvickt byte och sen Bryssel-Ghent, där stationen heter Sint Pieters. Hela resan tar inte mer 2 timmar och kostar cirka €64/person i 2a klass.
# Taxi till hamnen. Dubbelkolla att chauffören tar kort och inte skräms av adressen DFDS Seaways NV, Philips Landsbergiuslaan. Resan tar strax över 20 minuter, och kostar cirka €30. Säkert billigare med Über.
# Båten går (”seglar”, som vi säger på sjön) alla dagar utom måndagar. Den kostar 209€/person, plus en bokningsavgift på 35 euro (inte per person, per bokning). Vår båt tog lite över ett dygn. Man bokar på mail (bookings.gent@dfds.com), och får hytt med stort fönster ut mot havet, egen dusch och toa. Lakan, handduk och tre rejäla mål mat om dan ingår, och på somrarna fyller sjömännen utomhuspoolen vid kommandobryggan. Olika båtar tar olika lång tid. Om snabbhet är målet så finns båtar som seglar på ett dygn, om du föredrar att hänga till havs finns det båtar med två nätters övernttning.
Dag 2: Båten lägger till i Göteborgs hamn. Taxi från hamnen till Göteborgs station tar en kvart och kostar hutlösa 300 kronor. Buss är billigare, tar 20 minuter, men kräver en liten promenad. Jag är dock säker på att de superintresserade tulltjänstemännen som mötte oss så fort vi klev i land säkert skulle ha givit oss lift om vi frågat.
# Tåg Göteborg-Stockholm, 290 kronor i 2a klass.
# Jag skulle kunna skriva ett helt kapitel till om hur kul det var att åka båt, men om du tagit dig ända hit börjar du nog bli trött i ögonen.

Extremt nöjd på båt.

Här kommer överraskningen:
# Den totala kostnaden för den här resan – från dörr till dörr – var ungefär 3350 kronor per person, räknat på två personer.
# När vi bokade gjorde jag en prisjämförelse med flyg – också från dörr till dörr: Arlanda Express + flygbiljett SAS + taxi CDG-Paris = cirka 2636 kronor per person.
# Alltså ja, lite dyrare att inte flyga, men inte mycket, och på flyget ingår inte övernattning i härlig hytt och fem-sex rejäla mål mat!

En reaktion på ”Ta tåget till kontinenten

 1. Fick precis tips om två resvägar för att dra hela rutten på ett dygn:
  -Nattåg från Stockholm vid 23-tiden, vakna i Malmö.
  – Öresundståget till Köpenhamn
  – Köpenhamn-Hamburg (med byte i Fredericia eller Kolding)
  – 14.24-tåget från Hamburg till Karlsruhe
  – 19.32-tåget från Karlsruhe till Paris. Framme 22.05.

  Då är man alltså i Paris på under ett dygn, med fin nattsömn i SJ-kupé.

  Ett annat alternativ är att åka från Sthlm på morgonen, ta 15.37-tåget Köpenhamn-Hamburg. Gå på nattåget mot Zurich, gå av djävulskt tidigt i Mannheim dock, och sen sista två timmarna ett TGV till Paris.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.