Tough beans

Ok, här kommer en kort kvartalsrapport.

Dels har vi spelat in ett nytt avsnitt av Grönsakslandet och sen tappat bort första halvan. Det som finns kvar kan du höra här:
http://bellas-gronsaksland.madewithopinion.com/nar-en-hel-del-gar-at-helvete/#

Strax efter att det slutade snöa, i maj, så slog ju Den Hemska Torkan till. Där jag odlar har det varit som oktober, utan regn, hela sommaren. I stort sett allt har mått dåligt. Utom en sak: bondbönorna. Jag har sorten ”Green Hangdown”, som nästan alltid gjort imponerande grejer så fort jag sått den.

Nu, för några veckor sen, kom de första regnen och bönorna, som alltså sett ok ut hela sommaren, gick bananas.

Det hände också en spännande sak med bladlöss. Det enda tecknet på att bondbönorna kanske faktiskt inte trivdes så bra i torkan var att några av plantorna attackerades svårt av bladlöss. Nu, när det regnat lite, vågade vi oss på att rulla ut vattenslangen för att spola bort lössen, och upptäckte att de flesta av dom redan var döda.

Min teori är den här: under torkan fokade bönorna så mycket på överlevnad att försvaret mot djurattacker låg nere. När regnet väl kom hade de plötsligen energi över och kunde börja producera insektsgift (ett insektsgift som, om jag inte minns helt fel, dessutom i vissa fall gör grönsakerna nyttigare för människor. Skrivet detta ur minnet, men det ska det vara nåt i stil med att växter som fått kämpa lite innehåller mer goa ämnen).

I övrigt ser potatisen eländig ut, mina vattenmelon-rädisor är ett skämt, all koriander gick i blom omedelbart och mina två squashplantor har en blomma var.

PS. Ge mig lite goda nyheter! Är det till exempel nån som vet hur det gått med det där totalförbudet mot neonikotinoider?! Jag söker på det, men hittar liksom inga nyheter efter mars…

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.