Slang-sök

Jag behöver alltså en ny trädgårdsslang. För typ fem år sen gick ett larm om att trädgårdsslangar innehåller bly, och sen dess verkar det ha dykt upp en massa ”rena” trädgårdsslangar i USA. Problemet här i Sverige är att jag inte ens vet vad jag ska söka på.  Det krävs speciella online-skills för att hitta rätt med hjälp av sökningen ”PVC-, kadmium-, barium-, bly-, bisfenol och ftalatfri + trädgårdsslang”.

Det verkar inte som om Kemikalieinspektionen kontrollerar trädgårdsslangar, vilket i och för sig inte spelar så stor roll, eftersom Kemikalieinspektionen känns mer och mer som brandkåren i boken ”Fahrenheit 451″*.

Trädgårdsslangen skulle kanske kunna vara gjord av polyuretan, som är en polymer. I ett inlägg på Naturskyddsföreningens hemsida står det att polyuretan är ett bättre alternativ till Gore-Tex. Men Gore-Tex verkar å andra sidan vara världens ondaste material (hela världen blir överviktig och att fåglar dör!?). I ett annat inlägg står det att polyuretan är cancerframkallande.

Det finns en slang från Gardena som beskrivs som fri från tungmetaller och ftalater, men det står inte vad den faktiskt är gjord av, vilket gör mig misstänksam:
https://www.bauhaus.se/tradgardsslang-classic-20-m-3-4.html#full-description

Den slang jag känner mest hopp inför är den här nedan, från Kärcher, som verkar fri från extremt många grejer. När jag sökte på återförsäljare hittade jag både Järnia och Lantmännen Maskin, som väl inte existerar längre.
https://www.kaercher.com/se/home-garden/bevattningssystem/slangvindor-och-slangkaerror/primoflex-r-slang-plus-1-2-20-m-26451440.html

Men vet du vad jag blir allra mest trött av? Att JAG, som inte vet NÅNTING ALLS om vattenslangar måste sitta och göra sån här research. JAG som aldrig tillverkat en vattenslang i mitt liv, och vars enda referens till polymerer är att nån av killarna i ”Big Bang Theory” forskar kring det. Att ta fram och marknadsföra en vattenslang som inte leder till ond, bråd död måste väl ändå vara de jämrans VATTENSLANGSTILLVERKARNAS ansvar. PVC-månglare, hear me roar! Sluta skjuta!

* Brandkåren i Fahrenheit 451 eldar alltså upp saker.

UPPDATERING

Nu, flera år efter att jag skrev det här inlägget, fick jag ett nyhetsbrev från Sneckenströms, som verkar sälja en hel rad olika slangar, som verkar bra på flera olika sätt. Jag har inte skärskådat dom i jakt på olika fruktansvärda kemikalier – materialen är inte angivna så vitt jag kan se – utan baserar min bedömning enbart på att dom säljs av en ekoshop, och att dom alltså borde vara ok, vilket känns snubblande nära ett cirkelargument, men HUR SOM HELST här finns dom:

https://www.sneckenstrom.se/bevattning/vattenslang-och-tillbehor/?5947061=g-name-a-48-1-filter:JTdCJTIyZmlsdGVyJTIyOiU1QiU1RCwlMjJwcmljZSUyMjolN0IlMjJtaW4lMjI6MCwlMjJtYXglMjI6OTk5OTk5OTk5JTdEJTdE 

4 reaktioner på ”Slang-sök

  1. Ja, så sjukt! Man blir såååå trött😒! Men fortsätt kämpa, första miljömärkta slang kanske heter Skillnadens trädgårdsslang💪🏽👍🏽!

    Gillad av 1 person

  2. Hej!
    Vill bara säga att om du vill ha tag i Kärcherslangen så går då in på närmsta granngårdenbutik och ber dem kundbeställa den åt dig! 🙂
    Tack för ett bra inlägg för just det här med vattenslangar och skit i dem har jag aldrig reflekterat över! //L

    Gilla

    • Grymt tips, tack, det ska jag göra. Är det inte irriterande att det är skrot i precis varenda grej, även sånt man aldrig ens skulle kunna tänka sig? Såg precis att dom flamskyddat flingor nu, man ba ”smart!” 😒

      Gilla

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.