Odlingsplikt!

Jag skrev precis en liten krönika som handlar om jordbruk och grönsaksodling och om hur fler av oss borde vara grönsaksodlande bönder. Och medan jag gjorde det mailade jag till Statistiska Centralbyrån för att dubbelkolla en sak, och fick ett väldigt bra svar som bland annat innehöll den här informationen:

”I Sverige verkar humle odlas från 1200-talet, då olika bestämmelser om humle börjar dyka upp i lagstiftning. I Kristoffers landslag från 1442 står att varje bonde ska hålla en humlegård med 40 stänger, och kraven utökades till 200 stänger i Kalmar recess från 1474.
Först år 1860 avskaffades odlingsplikten, som alltså var en del av svensk lagstiftning i cirka 400 år.
Sedan 2014 odlas kommersiell humle återigen i Sverige, dock i liten omfattning. Ett femtiotal svenska humlesorter odlas dessutom på Julita gård som en del av Programmet för odlad mångfald.”

Fatta odlingsplikt! Vi hade det i 400 år, det är bara att inför igen!

Annonser

5 reaktioner på ”Odlingsplikt!

  • Jaa, värnplikten, den hade jag hunnit glömma! Det är ju en jättebra metafor, istället för att lära sig kriga får alla 19-åringar som vill lära sig odla i ett år, och grönsakerna används sen i skolbespisningar/sjukhus/fängelser.

   Gilla

   • Det vore helt fantastiskt! Nu är jag ju ganska för värnplikten (har gjort den själv och nog blev det lite redigare kvinna av mig av det där året i grönt) men tänk att ha odlande som alternativ? Jag tycker vi borde införa någon form av samhällsplikt sådär året efter gymnasiet. Allt från värnplikt till att arbeta inom omsorgen eller för den delen jordbruk. Att BYGGA och VÅRDA sitt samhälle, likväl som att försvara det. Då får ju alla också en arbetslivserfarenhet och något att sätta i CV:t. Istället för praoplatsen på ICA när man 14…

    Och sen borde varje svensk odla något, för fosterlandet och för sitt eget välmående. Tror vi skulle må bra av det.

    Gilla

 1. Humlen måste odlats långt tidigare oxå för det var väl till det hemmabryggda ölet de användes.. har föresten hört att vi blev bofasta bönder i första hand för att odla korn, viktigaste ingrediensen öl😉

  Gilla

  • Älskar teorin! Har hört en liknande som handlade om att vi blev bofasta för att kunna jäsa vin: det går ju inte att hatta omkring varje dag om man vill att nåt ska jäsa, då krävs att man stannar upp, lär sig dreja, bygger en brännugn, tillverkar en amfora, lägger sin frukt på jäsning, och så vidare. Och vips, några månader senare, har man en flaska vin och världens första by!

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.