TV Personalities

Blommande johannesört

Blommande johannesört

Jag å örterna va på TV. Igen.

Det här är grejerna jag pratade om. Eller i alla fall hade tänkt hinna med att prata om.

1. Myskgräs
Jättespännande gräs som kallas ”holy grass” på engelska. En kompis till mig bränner det som rökelse, och hon blev provocerad av att det var så extremt dyrt att köpa, så jag sådde lite åt henne och nu är jag superförtjust. Om du druckit polsk vodka med ett grässtrå i så har du smakat myskgräs. Jag har inte testat, men en kompis tipsade mig om polsk äppelpaj: grumlig äppeljos, myskgräsvodka och icke-homogeniserad mjölk. Varning dock för att gräset verkar bete sig lite som kvickrot, som jag hatar. Rotbarriärer rekommenderas, tills vi vet om det kan uppföra sig eller inte.

2. Myskmadra
Odorata i det latinska namnet, precis som på madran och gräset här ovan, betyder att man fått tag på nåt som luktar starkt. Myskmadra är bra i rabatten om man inte gillar att ha bar jord – den brer ut sig som en skir, grön matta. Färsk myskmadra är luktfri, men kransar med torkad myskmadra har använts mot onda ögat. Man har använt myskmadra för att krydda likör och vitt vin, och på finare restauranger kan den dyka upp i glass och sånt. Lätt varning för att myskmadra innehåller kumarin, vilket verkar vara en gnutta giftigt, så om man känner sig osäker kan man ju hålla sig till doften.

3. Citronverbena
Blir till jätte-, jättegott te! Första gången jag drack det blev jag så lugn att det kändes som om jag fått en partiell anisktsförlamning. I ”Trädgårdsmästarens anteckningar” tipsar André Strömqvist om att göra en sirap på citronverbena och mynta, som ett sätt att bevara smakerna till vintern, vilket jag känner att jag måste testa snart.

4. Doftpelargon
Tyvärr ska man inte äta sina krukväxter – de är tokbesprutade. Så doftpelargon från frö, eller köp av Pelargonsällskapet, och dubbelkolla att odlaren inte använt gift. ”Dr Westerlund” är extra god till björnbär. En likör på vodka, björnbär, vitt vin och socker är god på glass, eller istället för Aperol i en Aperol Spritz (som då smakar både friskt och rosigt, eftersom doftpelargon är samma sak som rosengeranium). Om du vill undvika alkohol så går det alltid att göra pelargonsirap istället, och blanda med till exempel sodavatten. (När jag skriver sirap är det alltså samma sak som dom i Frankrike kallar för sirop: typ en sockerlag kryddad med bär eller örter).

5. Malört
Snart blommar malörten! Blomstänglarna i snaps blir till nektarsmakande beska droppar.

6. Groblad/loppfrö
Groblad är det klassiska botemedlet mot bölder, vilket verkar ha varit ett stort problem förr i tiden. Bölder, mask och gas verkar ha varit topp tre krämpor förr. Testa också groblad på insektsbett. Min nya författarbesatthet, Annemarta Borgen, behandlade grannungarnas finnar med groblad. Vissa arter av groblad får den sorts frö som säljs som loppfrö på hälsokosten, och de har samma effekt som linfrö. När de hamnar i magen sväller de upp och slemmar till sig och hjälper på det sättet mot både förstoppning och diarré.

7. Johannesört

Hej favoritört! Johannesört i snapsen blir till klassisk hirkum pirkum – färska blommor ger sötare, röd snaps, torkade blommor ger bittrare, brun snaps. Man brukar ju säga att man ska vara lite försiktig med johannesört – den trivs inte ihop med syntetisk medicin till exempel. Men i det här fallet gissar att de negativa effekter som den svamp (eller vad det nu är) som alkohol är slår ut eventuella negativa effekter av johannesört. Still tho, läs på innan du snapsar loss.

8. Pepparrot
När man väl lärt sig känna igen pepparrotens bladen ser man den överallt. Den är invasiv, men har du den redan i din trädgård är det bara att underhålla den, då har du pepparrot hela vintern. Lägg i vodka i några timmar och söta med honung så håller du dig parasitfri under nästa surströmmningsskiva.

johannesört snaps mat

En flaska hirkum pirkum, infryst i ett isblock, för att den ska hålla kylan

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.