Ny serie – hitta citatet!

När jag skrev ”Herbariet” (min andra bok) hade jag fruktansvärd prestationsångest. Jag hade varit den hemliga odlaren som lyckats sno ihop en odlingsbok, en bok som de som faktiskt läste den verkade gilla precis lika mycket som jag gillat att skriva den. Nu var jag inte hemlig längre och nu skulle jag skriva en andra bok. CUE: hemska känslor.

Så medan jag skrev läste jag STORA mängder böcker som på olika obskyra sätt relaterade till odling. Det låg lappar med lösryckta citat i minst tre lägenheter, både i och utanför Sverige. Mobilen var full av lösryckta citat. Ibland var jag så trött eller stressad att jag inte skrev ner det jag hittade. Istället fotade jag bara av sidan. Den typen av foton har fortfarande en egen mapp på min dator.

Problemet med att fota saker på det sättet är att det är väldigt svårt att komma ihåg vad tanken var. Alltså börjar här en ny serie, som jag tänker också passar bra som sommarläsning: foton av sidor där det någonstans gömmer sig information som jag vid något tillfälle, kanske mitt i natten, tyckt varit helt avgörande!

Först ut: sid 121 i Masanobu Fukuokas ”One Straw Revolution”.

anteckning DSC_0202

Det självklara här hade ju varit att hänga upp sig på det där med att mat och medicin är två delar av samma kropp. Men jag tror att det jag egentligen var ute efter kanske hade att göra med det Masanobu skriver om vilda växters smak. Under en period var jag fascinerad över det där som hemliga kocken säger: att våra smaklökar blivit så vana vid härsken olivolja och vaniljextrakt att när vi smakar färsk olivolja och äkta vanilj tycker vi det smakar konstigt. Asketism är så himla fascinerande, och jag tror att jag försökte hitta en röd tråd mellan hur man skulle odla, och hur man skulle vänja tillbaka sin mun vid vilda smaker… Kanske.

Annons

En reaktion på ”Ny serie – hitta citatet!

  1. Pingback: Hitta citatet – Okakura Kakuzō | the secret gardener

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.