Nytt avsnitt av GrönsaksLandet – bevattningsspecial

Alright, nytt avsnitt av Bella Lindes och min podd! Lyssna HÄR.
Jag kommer med ett smärre avslöjande, och så pratar vi vatten, vatten, vatten.

feathered fish pamela love jennifer herrema

Det här är loggan till Pamela Love och Jennifer Herremas märke Feathered Fish, bara eftersom, tja… PISCES antar jag!

MEN jag glömde så klart att både berätta och fråga Bella om tusen och en saker, precis som det alltid.

Här är grejerna jag hade tänkt prata om:
* Boken ”Att skörda regnvatten” – hörde talas om den när jag var och tjattrade om odling i Tomelilla i våras. Har ej läst än, men är extremt intresserad av smarta sätt att skörda regnvatten.

* Hur gör dom i Australien?
I Australien är det ju konstant vattenbrist, och där har folk en massa trick, till exempel att ingen sköljer disken, vilket chockade mig djupt när jag var liten. Men alla har även sina egna vattentunnor på taken, vilket man ju så klart vill ha. Undra hur en sån funkar…

* Alla former av täckodling
Vi pratar om det litegrann. Men jag är också nyfiken på om svart markduk är effektiv som vattensparare. Fast det är ju samtidigt så FULT. Vad gör man åt det? Just nu täcker jag med tidningspapper, ogräs och gräs, men dock inte sly och ris, eftersom jag märkt att det inte faller sönder, utan bara gör det svårt att så och plantera i flera år framåt. HALM är ju drömmen, men så SJUKT svårt att få tag på.

* Spara vatten inomhus
När jag sår inomhus använder jag ofta kapillärmatta och vattenmagasin (man fyller upp magasinet, mattan suger upp vatten, och krukorna hålls fuktiga när de står på den blöta mattan). Så för att slippa använda det allra bästa dricksvattnet brukar jag ha en vattenkanna och flera flaskor vid kranen i köket. I dom samlar jag upp vänta-på-kallvatten-vattnet. Avsvalnat äggvatten är extra bra till chili och tomater och sånt, eftersom det blir lite kalk i vattnet från äggskalen.

* Kapillärmattor
Kan jag bara säga en gång till hyr grymma dom är? Älskar kappilärmattor, perfekta på semestern. Det ska finnas för utomhusbruk också, men det kräver ju att allt man vill ha vattnat odlas i krukor med hål i botten.

* Kapillärsnören
Samma idé som mattorna, fast i snörform: mina består av ett snöre, inneslutet i plast (för att minska avdunstningen gissar jag), med en naken snörstump som sticker ut i varje ända. Först blötläggssnöret, så det är genomblött även innanför plasten. Krukan vattnas upp så även jorden är riktigt blöt. Sen sticks ena snörstumpen ner i ett vattenglas eller nåt, och andra stumpen grävs ner i krukan. Inte lika bra, men det har hållit liv i ett par av mina chilis när jag varit borta i nån vecka.

* En droppande dunk
Här var ett trick jag läst om men aldrig testat: för att få vattenälskande växter att trivas går det att ställa en droppande vattendunk vid deras rötter. Borde ju funka som en sorts droppbevattning även under torka! Man skulle vilja veta hur lång tid det tar för en dunk att tömmas bara…

* PET-flaskor
Jag har sett massa olika smarta bevattningslösningar med PET-flaskor, bland annat en där en upp-och-ner-vänd PET-flaska sticks ner i marken med hjälp en liten pip som skruvas på där korken var. På bilden jag såg var botten avskuren, för att man snabbt ska kunna fylla flaskan med vatten. Jag tänker att det borde funka även med bara några hål i botten, så det inte blir vakuum i flaskan (minns du fysikexperimentet i skolan när man fick vända upp-och-ner på ett glas vatten? Det rinner inte ut nåt när det är vakuum). Då minska ju även avdunstningen uppåt, även om det blir meckigare att fylla flaskan.

* Olla
En sydamerikansk olla är ju fortfarande drömmen: en kurbitsformad, oglaserad keramikbytta med lock, som grävs ner vid växten, fylls med vatten och sen långsamt läcker sitt innehåll ut i jorden. Jag måste bara bli miljonär/lära mig dreja, sen är saken biff. Har även en fantasi om att göra naturliga ollor av faktisk kurbits-pumpa. De blir ju ihåliga när de torkar, och så kan man borra hål i botten på dom bara. Odlar under sommaren, återkommer till hösten!

Annons

2 reaktioner på ”Nytt avsnitt av GrönsaksLandet – bevattningsspecial

  1. Nybliven täckodlare här och ja, täckningsproblemet är stor här. I år får det bli markduk men måste hitta på något bättre. Det ser inte så naturskönt ut som jag hade hoppats…

    Gilla

    • Alltså Astrid, med risk för att låta köpt (eftersom jag precis fick en rulle): det finns en ny uppfinning som heter ”mulch paper”, som kommer att säljas till yrkesodlare, men förhoppningsvis också till amatörodlare, som är precis som markduk, fast den FÖRMULTNAR efter ett par år! Den är ju precis lika ful som vanlig markduk, men skillnaden är ju att det går att bara ösa på med organiskt material på toppen, vilket ju inte funkar med markduk i plast (hatar att få såna där små plasttrådar i komposten när man råkat gräva sönder duken). Jag ska testa den nu, och återkommer med rapport om papperstäckningens eventuella fantastiskhet.

      Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.