Plantbytardag 2016 – it’s a wrap

Bild snodd från Spritmuseums instagram-konto.

Bild snodd från Spritmuseums instagram-konto.

Nu har det hänt – mitt livs första plantbytardag! Det var fantastiskt:  soligt, medvinds från en jättestor grill som spelade ”Highwayman” och ”Kiss my Country Ass”, och på Djurgården, där hälften av folket bar foppatofflar, och den andra halvan ägde Sverige.

Jag hade med mig basilika, rabarber och jordärtsskocka, och kom hem med virrvarr av fantastiska saker. Jag önskar att jag antecknat mer, men jag var lite yr av uppståndelsen, och hade dessutom druckit två microbrygg-öl på fastande mage, så de enda grymma tips jag minns är dom här:

1. Om du odlar jordärtskockor som är knöliga och jobbiga att skala kan du göra så här: skrubba skockorna med rotborste. Lägg in dom hela i ugnen och baka tills dom är mjuka. Skrapa ut innanmätet och blanda med örter, kryddor, creme fraîche och sånt du gillar. Lägg in skalen i ugnen igen, och torka till chips. Ät sen röran med de krispiga skalen som sked. Eeeeh, ja tack!

2. Höns äter malört efter behov. De får lätt mask och ohyra i magen, och om du planterar malört vid hönsgården så självmedicinerar dom. Tricket är att inte plantera örten i hönsgården – hönskrafs och hönsbajs dödar typ all växtlighet – utan strax utanför. På det sättet skyddas malörtens rötter, men bladen sträcker sig in i hönsgården på ett sätt som gör att hönsen kan nafsa åt sig lagom mycket. Man kan också lägga malört i hönsredet.

3. Vänta jag kom på en sak till! Kirskål i brödet. Jag är ju extremt skeptisk till folk som säger att man ska äta kirskål, eftersom jag vill BRÄNNA UPP DEN. Men kirskål i brödet låter som ett perfekt tips. Man får växtens tuggighet, och känslan av klorofyll, men den där parfymerade smaken borde mildras av brödet.

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.