Designa efter rymden

Det är ju så tjatigt det här, att jag alltid måste säga att jag är HELT ointresserad av nåt, bara för att två år senare göra ett fullkomligt lappkast och ba, ”Jag älskar blommor/trädgårdsdesign/vilda växter”.

Men nu är det alltså så det funkar, så trädgårdsdesign, here we go!

På besök i Lissabons botaniska trädgård, alias världens bästa trädgård.

Jag är just nu i Lissabon, tillsammans med mannen och guideboken ”Secret Lisbon”, där man bland annat kan läsa om den jättemysiga och helt legitima turistattraktionen Diogo Alves avhuggna huvud i en burk.

Men det står också jättemycket om hermetisk design, som (enligt boken, jag vet prick inget om hermetism) har använts av frimurarna och munkarna som byggde katedralerna i Lissabon. Jag blev så klart omedelbart extremt intresserad av att överföra de hermetiska designidéerna på trädgården som omger mitt imaginära torp.

I korthet…
… kan man säga att hermetismen handlar om att överföra planetära och på andra sätt överjordiska mönster i en jordlig miljö, som till exempel ett tempel eller en trädgård (som ju är min version på ett tempel) för att på det sättet locka ner (eller upp) gudomliga krafter. Det är typ ett uttryck för det som brukar kallas för ”sacred geometry”. Mycket av hermetiken i min bok handlar om den sideriska cykeln (som är det som horoskop också bygger på), men det är alldeles för komplicerat för mig. Så jag håller mig till de grundläggande väderstrecken istället, och vad de symboliserar inom hermetismen.

Dessa är…
Höst/skymning/väst
Vinter/midnatt/norr
Vår/gryning/öst
Sommar/mitt på dan/syd

Ursäkta va?
Varje väderstreck har alltså en motsvarighet både i årstider och i tid på dagen, och det är HÄR jag känner att trädgårdsdesignen kommer in. För låter inte alla dessa kopplingar som perfekt beskrivningar av när varje del av trädgården bör peaka?

Let’s break it down
Öst är världens början. Det är platsen där solen går upp. Därifrån faller dess första strålar på altaret (om det vore ett tempel vi byggde just nu). Det här är också riktningen man tar hjälp av här man vill hitta vägen till paradiset. Jättebra att ha.

Syd är zenit. Här är höjden av skapelsens fruktbarhet. Det är här som gospeln predikas.

Väst är en plats för kontemplation och död. Men det är också platsen där det heliga och världsliga möts. Huvudingången i hermetiska tempel är till väst: man går in som en vanlig dödlig människa och rör sig sen gradvis närmare och närmare mötet med det gudomliga altaret i öster.

Nord är den riktning som jag känner är nästan allra mest användbar här. Tänk så här: att den nordligaste delen av trädgården är skapad på ett sånt sätt att den ser som allra bäst ut mitt i vintern, att den doftar som allra sötast mitt i natten. Tänk vitt grus som speglar månen, ett par svaga fotogenlampor eller papplyktor, spikklubbor och månvindor som blommar på natten och en sån där japansk månbro, som går över ett spegelblankt vatten, och vars reflektion möter sin egen välvda form vid stranden, och på det sättet skapar en perfekt cirkel.

Nåt mer?
En annan detalj jag gillar är att hela katedralen symboliserar den mänskliga kroppen. På det sättet erbjuder platsen en chans att ”gå in i sig själv”. Man får en chans att vända sig inåt, och förstå världen genom att förstå sig själv.

Så där, nu känner jag att jag är helt och fullt ute ur garderoben som den nyandliga odlare jag är!

2 reaktioner på ”Designa efter rymden

  1. Tanken/jämförelsen med trädgården som ett tempel tangerar min filosofi där jag kallar skogen för mitt tempel. Men absolut att trädgården kan vara ett tempel den också.
    Intressant ämne, esoteriska traditioner….jäkligt maffigt träd du står vid, jag är fascinerad av träd, speciellt uråldriga sådana…

    Gilla

  2. Emil, det här trädet var så enormt mäktigt, väldigt ”tung” närvaro. Vet inte ens vad det är för nåt, men precis som flera andra träd jag såg i Portugal hade det en massa, liksom, luftrötter. Från grenarna och ner mot marken.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.