Snille spekulerar

Helt nyligen träffade jag Anette Dieng och Peter Schneider, som skrivit den fantastiska boken ”Handbok i naturlig biodling”. Det var när vi alla tre skulle hålla varsitt sjuminuters TED-talk inför 200 bibliotekarier om varför våra böcker är bra och intressanta. Peter, som varit biodlare i många årtionden, hade fått frågan om varför bina mår så dåligt, och kände att det var en väldigt stor och svår fråga. Och jag, hjälpsam som jag är, tänkte att jag skulle hjälpa honom på traven med svaret.

Så jag rabblade upp nånting i stil med det här:
– Det finns en massa mikrobakterier i jorden. Och mikrobakterier är ju supernyttiga. Det är ju samma mikrobakterier och enzymer och grejer som bina har i sina magar, och det som gör honung så förbannat nyttig för människor. Bakterierna är så pass nyttiga att de funkar bättre än antibiotika mot diverse sjukdomar. [Ja, jag säger alltså det här till en erfaren biodlare]. Och om vi nu håller på och plöjer och sprutar och härjar med jorden, så att det underjordiska livet och mikrobakterierna minskar [vilket vi gör] då borde ju andelen mikrobakterier i blommorna minska, och då förlorar bina sin naturliga antibiotika och, viola, här är vi nu, med sjuka bin.

Och Peter ba:
– Nej. Det stämmer inte.

Och jag ba:
– Öh, vilken del av det?

Och Peter ba:
– Mikrobakterierna finns i bina hela tiden. Det är dom som tillverkar bakterierna. Och det är dom som stoppar ner bakterierna i blommorna. Inte tvärtom. Sen äter idisslarna [kossor, rådjur et al] blommorna, och får på det sättet i sig bakterierna. Vilket är helt avgörande för att deras magar ska funka på det komplicerade sätt som de gör. Nu, däremot, äter ju till exempel kossor inte framför allt blommor, utan kraftfoder och soja. [Obs alla faktakollare – jag skriver detta ur minnet, och är känd för selektiv hörsel, om nåt av det här inte stämmer till hundra procent, skyll på mig, inte Peter!]. Hjortjägare i Schweiz, såna som vill skjuta riktiga tolvtaggare, anlägger blomstergläntor med bikupor i sina skogar, för att få de ståtligaste hjortarna i hela landet.
Och sen, när en idisslare, en kossa eller liknande, bajsar, det är binas mikrobaktier hamnar i jorden.

Och ja ba:

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.