Arti-choke on this!

Jag obsessor just nu ganska grovt över The Baker Creek Heirloom Seeds-katalogen. Förutom prick alla fröer som jag nånsin önskat mig (utom, av nån anledning sallat – dom har skitlite sallat) så är det också en del odlingstips i katalogen.

Förra året lyckades jag beställa den perenna kronärtskockan ”Herrgård” som planta på internet. Om jag fattat allt rätt så är det den man ska ha om man vill ha en sportslig chans att övervintra sina kronärtskocka. Men eftersom den här fruktansvärda vintern får mig att tvivla även på ”Herrgårds” överlevnad, har jag börjat kolla efter kronärtskocksfrö också.

Och jag vet ju att jag läst ganska komplicerade odlingstips kring kronärtskocka, som handlar mycket om olika temperaturer, men jag har aldrig riktigt förstått VARFÖR man ska hålla på och mecka. Men nu har Baker Creek berättat det för mig!

SÅ HÄR FUNKAR DET:
Kronärtskockan vill egentligen inte blomma förrän andra året, och om man bor nån annanstans än Kalifornien/Skåne (samma plats i min hjärna) är vintern oftast för kall för att plantan ska komma tillbaka ett andra år. MEN om man, precis när plantan kommit upp, ger den en köldperiod då TROR den att den är två år, redan första sommaren. Och blommar alltså mycket villigare.

ALLTSÅ:
Så fröna som vanligt, inomhus, tidigt på året. Vi återkommer till exakt när. När kronärtskockan har typ 2-3 blad (alltså inte de där första hjärtbladen, utan riktiga blad) ska temperaturen sänkas. Gärna ner mot 0°, men absolut inte under. Låt plantan stå så i 3-4 veckor, sen kan du plocka in den i värmen igen. Eller, om tajmingen har varit helt magisk, plantera ut den. I så fall måste frostrisken vara över.

Så, om vi räknar baklänges: jag vill plantera ut min kronärtskocka tidigast i 1 juni. Den måste stå kallt typ en månad innan det = 1 maj. Och så tar det en dryg månad för den att gro och få några blad = 1 april. Men… jag misstänker att maj, trots alla dess fel brister, kanske ändå är för varm. Därför kommer jag att så mina kronärtskockor redan i mitten på februari, så att de kan stå i trapphuset i mars-april, och sen får de komma in i lägenheten en sväng till innan de åker ut till lotten i juni.

Annons

En reaktion på ”Arti-choke on this!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.