Oppa oljan

Grejer från i somras på tork inför vintern.

Min metod för att göra kroppsolja har alltid varit väldigt rough & ready: pula ner örten (oftast blommor av johannesört eller ringblomma) i en burk, täck med olja (oftast mandelolja, men jag har precis upptäckt arganolja, och helt vanlig olivolja funkar också), låt stå i solen i ett par veckor. Skaka så ofta jag kommer ihåg (vilket brukar vara typ varannan dag).

Nu läste jag precis lite mer noggranna instruktioner i Annas örtagård, som jag tänker jobba med nästa sommar.
* Använd alltid en klar burk (det gör jag redan, men utan att tänka på att det är för att solen faktiskt ska komma åt oljan).
* Plocka johannesörtsblommorna direkt från plantan ner i burken, men låt andra örter vara halvtorkade (vet ej varför, men låter spännande!).
* Fyll inte burken ända upp, det behövs jäsutrymme.
* Öppna burken nån gång i veckan och släpp ut, uhm, gaserna.
* Vänd burken upp och ner då och då, för att de översta blommorna ska hamna underst.
* När oljan är klar, slå försiktigt av den så att bottensatsen inte följer med, och sila sen bottensatsen (jag brukar alltid sila ALL min olja, vilket jag alltid tyckt känns slösaktigt (massa olja sugs upp i kaffefiltret eller filterduken eller vad jag nu använder)).
* Förvara oljan i mörka flaskor (har hamstrat mörka medicinflaskor hela vintern, så detta kommer vara lätt som en plätt nu).
* Späd den koncentrerade johannesörtsoljan med sex delar mandelolja (jag brukar alltid använda min olja ren, men ÄR också väldigt stark).

Annonser

3 reaktioner på ”Oppa oljan

    • Alltså, fejset använder jag den mest kanske droppvis: några droppar i ansiktskrämen på vintern gör att krämen blir lite fetare (men aldrig runt ögonen, ögonen gillar inte så mycket fett). Sen beror det lite på vilken olja jag använder. Johannesörtsolja är ju starkt, men nyponolja (nypon får ligga och dra i sesamolja i någon månad) har jag på precis hela mig. Har oljan i en glasflaska, som jag ställer i varmt vatten, smörjer in mig hela mig och duschar sen som vanligt. Huden blir babymjuk, och jag tycker till och med att små ärr och bristningar andra grejer bleknar en aning.

      Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s