Bolmört alert!

Alright lyssna cool grej: i somras upptäckte jag en spännande växt vid den allmänna komposten på koloniområdet. Jag visste att jag kände igen den från nånstans, och kände mig ganska säker på att det var en potatissläkting. Men jag orkar inte lära mig den där grejen när man laddar upp en bild till google och får reda på vad det är, så istället frågade jag andra kolonister som, precis som jag, gillar att hänga vid den allmänna komposten.

Från Harriet Hjorts ”Blomstervandringar”

Nån gissade att det var prydnadsväxten ballongblomma. Jag minns att jag tänkte att det var en inte jätteprydlig prydnadsväxt och sen tänkte jag att det var nog för att jag inte förstår det här med blommor.

Men nu läste jag precis att Linné verkar ha rökt bolmört (ja VET!) och när jag sökte på bolmört så ba ”Där ÄR den ju!”. Så då var jag så klart tvungen att läsa mer bolmört och fick reda på att romer har brukat strössla bolmörtsfrö längs vägarna, för att antingen kunna skörda själva av örten eller som en investering till framtida resande.

Så nu är jag så klart övertygad om att den där bolmörten vid komposten är ett sorts mäktigt, levande kulturarv.

Annons

2 reaktioner på ”Bolmört alert!

  1. Hej Elin!

    Jag lyssnade på grönsakslandet och undrar över det här med den svarta plasten du spänner över grönsakslandet för att odla potatis under?. Vad är det för typ av plats du använder?

    Gilla

    • Jag kör sån där man kan köpa på rulle på plantskolor – den heter typ… öh… odlingsplast? Men ju mörkare och tjockare desto bättre – då är risken mindre för gröna knölar.

      Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.