Grönsakslandet smutsar ner händerna

Körsbärsblom vid Sacré-Coeur

Nytt avsnitt av podden Grönsakslandet!
Lyssna HÄR.

Älskar även att vi har så smarta lyssnare, och hoppas att Johan inte kommer att stämma mig för upphovsrättsintrång när jag snor hans fördjupningskommentar till det här programmet, som alltså handlar om jord, jord, jord och den ständiga bristen på den:

”Hej.
Jag lyssnade till ert avsnitt om jord. Jag tycker det var bra. Jag skulle bara vilja lägga till skillnaden mellan köks och trädgårdskompost. Kök är gödsel och trädgård mer för strukturen. Att tillföra för mycket näring är inte bra heller. I Örebro är det svårt att få tag i trädgårdskompost utan allt är uppbyggt på kökskompost eller svårt att få reda på innehållet. Jag har haft en lång maildialog med Örebro kommun men det finns ingen trädgårdskompost att köpa längre. Örebro hade en anläggning för trädgårdskompost som tyvärr är nedlagd efter att det används idag till biogas. Tyvärr innehåller alla jordar på plantmarknader torv som innehåller också mestadels sand. Testa att lägga en säckjord i en glasbytta, ha locket öppet och vattna ibland. Sen ser du snart att du bara har sand kvar. Torven försvinner snabbt och i en lerjord så blir det som att tillföra sand som ni rätt sa att man inte ska göra. Jorden är ett stort problem. Både för privatpersoner och för yrkesverksamma. Köper du en matjord som är sorterad enligt regelboken AnläggningsAMA riskerar man att få in rotoogräs. Därför är Hasselfors E-jord populär som är fri från rotoogräs men då har vi också satt oss in i ohållbart problem att tillföra med torv av olika slag. Sen kan man också berätta problemet med att man gärna vill lägga på täckbark vilket ger kvävebrist vid nedbrytning och behöver då tillföra benmjöl/ blodmjöl som är kväverikt.”

Alltså, jakten på den perfekta jorden fortsätter.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.