Rock ‘n’ roll Radio

Den där gången jag hittade en rugge kardon på en grönsaksmarknad i Stockholm och tydligen kände mig lite lurig + mystisk!?

Alright, mer Grönsakslandet!

I avsnitt 6 pratar om vi om favoriten KARDON.

LYSSNA HÄR. 

Så, som en bonus, lägger jag ut ett kardon-recept som egentligen skulle varit med i min bok men som inte passade in pga anledning.

Kardon – grundförberedelser
Som hantverkarna säger: du kan få saker gjorda snabbt, bra och billigt. Men du får bara välja två av de egenskaperna åt gången. Så funkar kardon också. Den är bra (smältande god, lite mystisk smak) och billig (nästan gratis om du odlar den själv). Men den kräver mycket pyssel för att du ska nå fram till den där första punkten.
Till grundförberedelserna kommer du att behöva kardon, vatten, ljus vinäger eller pressad citronsaft och salt.
Gör så här:
● Börja med att förbereda en balja med kallt vatten och vinäger eller citronsaft – skalad kardon missfärgas snabbt.
● Skär bort den översta bladdelen av stjälkarna och använd bara de nedersta, blekta delarna. Skölj och ansa stjälkarna. Se till att rispa bort alla grova trådar – de är fullkomligt otuggbara – och allt annat som ser vasst eller oätligt ut. Lägg de skalade bitarna i det sura vattnet i väntan på tillagning.
● Skär stjälkarna i ungefär 4 cm tjocka bitar. Koka upp vatten med salt och ytterligare lite syra och blanchera kardonen några minuter.
● Skölj i iskallt vatten och låt rinna av.
● Nu har du kardon som är klar att tillagas.
Cardoni con bagno caldo (obs, det här namnet vara fejk-italienska…)
Det här italienska kardonfräset värmer slitna odlare under klara höstdagar då händerna är kalla av våt lera och armarna är mjölksyrade av grävandet i komposten. Italienarna skulle säkert få dåndimpen om man nämnde det, men dagen efter går det att blanda ner eventuella rester i nykokt pasta och riva parmesan över.
Rätten går också att frysa in, så du slipper gå igenom hela proceduren varje gång.
Du behöver:
1 medelstort stånd kardon
5 vitlöksklyftor
125 g smör
1 1/4 olivolja
8 ansjovis i olja
nymald svartpeppar
Gör så här:
● Förbered kardonen enligt grundförberedelserna.
● Finhacka vitlök och fräs den försiktigt tillsammans med ansjovisen i smör och olja tills löken är mjuk och börjar gå i symbios med anjovisen.
● Pytsa ner kardonbitarna i hacket och fräs allt under lock tills stjälkarna är mjuka.
● Smaka av med peppar.
● Serverar med lite tryffel om du verkligen vill göra dig till.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.