Nu finns det ett nytt avsnitt av podcasten som jag är ständig gäst i, Grönsakslandet.
Lyssna HÄR asap!
Här under är också en jätteviktig mailkonversation mellan mig och Bella (som gör podden). Feel free att kasta dig in om du har tips – alla former av erfarenheter av pumpasorter välkomnas med öppna armar.
Bella förresten, har du några pumpatips? Jag har kört buttercup (för att jag trodde det var butternut), senare blivit avrådd från att köra butternut, testat blue hubbard (NOLL frukt, dock kanske pga att sommaren 2014 verkade vara ett katastrofalt pumpaår). Jag har bra erfarenheter av kalebass (men den är ju mest för kul) och spagettipumpa, men gillar att testa nytt. Har du testat nån Turk’s Turban? Alla tips mottages tacksamt.
/e
Hejhej!
Jag har bara odlat spagettipumpa – med fantastiskt resultat. Har fortfarande kvar i frysen och klurar på att ta fram till en soppa. Ska prova turbanpumpan, Giraumon turban, som jag köpte i år. Fast ingen i familjen är särskilt pumpafrälst så jag nöjer mig med en planta i år. Fast jag driver upp några extra turbaner, så du kan få ett par plantor av mig när du är tillbaka i Sverige. Estrid, du får förstås också en planta om du vill ha. (Såvida jag lyckas driva upp dem förstås.)
Häpp,
B
Gudars, JA TACK!
/e
Podden -check.
Förra året var inget bra pumpaår för mig heller. Jag hade satsat på flera olika pumpasorter och lyckades med två; Pompoen och Rondini. Tidigare år har Blue Hubbard växt bra. Den är dessutom väldigt lagringstålig. Höll formen på en hylla i köket ända tills det var dags att börja med vårbruket. En annan pumpa jag provat är Rouge Vif D’etampes. Växte lagom mycket hos mig, blev lite väl stora hos min mamma. Inte lika lagringstålig som Blue Hubbard, måste ätas inom några månader. Det verkar var av betydelse hur hösten blir och hur pumporna kan avmogna så att de utvecklar tjockt skal. Rouge Vif D’etampes fick ett år växa hängande för extra luftighet. Jag har också provat med att lägga frigolit under pumorna. Snyggare med halm så klart. Men det var frigliot jag råkade hitta. Just nu har jag en zucchini (!!) på hyllan i köket. Den ser fortfarande friska ut. Förra året hade jag zucchini av sorten Lebanese White Bush på hyllan i köket t o m februari. Lite torra men å andra sidan inte så vattniga heller, he he.
GillaGilla
Så mycket bra info, tack!
GillaGilla
Glömde säga:
1. Att Lebanese White Bush verkligen är en mycket god zucchini, (den smakar nöt(?), karljohansvamp (?)) som kan skördas redan som mycket liten 7-10 cm. Då är den även god att äta rå. Den ger mycket under hela säsongen. Jag gav bort av överflödet till vänner från Irak och Turkiet som blev mycket glada. ”Det smakade som hemma”.
2. Att pumpan/vintersquashen Rondini fortfarande ligger på vinterförvarnig på hyllan i köket.
3. När du lagar pumpasoppa blir den ännu godare om du först ungrostar den så den blir mjuk. Jag brukar köra dag 1: ungsrostad pumpa och dag 2: pumpasoppa
GillaGilla
Hej
Är en hängiven squash och pumpaodlare. Undrar bara varför du blivit avrådd att odla butternut? Har odlat det för något år sedan med hyfsat resultat.
Ann-Sofi
GillaGilla
Oh, spännande nyheter. Det var nån (som iofs jobbade på en fröbutik som inte sålde butternut-frö, men som nog ville sälja lite frö till mig ändå) som sa att butternut inte funkade i sverige. Undrar om det var att den inte blev klar… Men om den gör det kommer jag defo att testa!
GillaGilla
jobbat för national trust, i en 1700-talsträdgård i england, där odlades flera olika sorters pumpor, men kunde tyvärr inte pröva alla. turk’s turban odlades främst för prydnad (men kan ätas..), ’delicata’ och ’crown prince’ är några små, goda pumpasorter!
GillaGilla
Tack för grym blogg och inspiration Elin!
Jag beställde just ‘Guatemalan Blue’ för att den verkar så bra rakt av, för att den ser sjuk ut (blågrå å blek) och för att jag är besatt av syd- och Mellanamerika. Kan instämma i förra årets pumpaflopp, fick en knytnävsstor fransk röd jättepumpa..
GillaGilla
Alltså m., du kan ju inte bara säga en sak som ”jag har jobbat på en 1700-talsträdgård i england” och sen inte berätta nåt mer!? Vilket var ert bästa 1700-tals-trick? Använde ni maskiner eller bara handkraft? Vilken grönsak älskade folk då, som är bortglömd nu? Berätta allt!
Och Ulf R: Grymt tips, har stått och hållit i ”guatemalan blue”-påsar just för att den ser så cool ut.
GillaGilla
hej igen:) skrev fel, menade 1600-talsträdgård (snabböversättning från en-sv). jag hade hand om ‘the 17th century plot’ där, i den odlades mer ovanliga grönsaker som haverrot, svartrot, skirret (sium sisarum, osäker på svenskt namn?), pimpinell, trädgårdssyra, rödbladig målla, portlak, smultronspenat, äldre sorters rädisor och sparrisärt. samt en del ätliga blommor. på den tiden bestod en sallad av en massa olika slags ’blad’ samt var oftast rikligt dekorerad med blommor. många grönsaker, som vi har nuförtiden, odlades på den tiden med, något som är intressant är att tomater odlades som prydnadsväxter, det tog ett tag innan man förstod att de också var ätliga. en hel del maskiner användes i trädgården, men trädgårdslanden grävdes för hand och buxbomshäckar klipptes med trädgårdssaxar. alla plantstöd gjordes av material från björk, ett av mina favoritmoment, det tog lång tid att fläta ihop alla stöd, olika storlekar för olika växter, men fint blev det! vi gjorde också wigwams av björk, där butternut squash, gurka, bönor och nasturtium (slingerkrasse) växte. slingerkrasse eller blomsterkrasse, är en av de bästa salladsväxterna (enligt mig:), lång säsong, många och kryddiga blad, ätliga blommor (och frön som kan användas som capers). köket brukade göra väldigt goda småkakor som innehöll med kumminfrön från trädgården och rosvatten..mm!
GillaGilla
Tusen tack M, det här är grymt! Rosenvatten- och kumminkakor tänker jag testa redan till sommaren, låter fantastiskt.
GillaGilla