Matklockan ringer

Först och främst TACK för alla pumpatipsen! Förutom squash och mangold har spagettipumpan varit den mest generösa grönsaken i landet i år.

Och di härna pumpaplättarna som jag fick tips om från Bea (och i förlängningen av Runåbergs fröer) svalde skörden på ett alldeles utmärkt sätt.

Så här behandlar jag numera spagettipumpan:

När jag klyvit den rafsar jag ut det lösa, strimmiga köttet med en gaffel. Jag skiljer köttet från fröerna som jag sköljer och torrostar med lite salt och chili i ugnen (några av dom fetaste, finaste pumpakärnor jag ätit!).

Resten av pumpan trycker jag ihop igen och stoppar in ugnen på typ 175 grader.

När den är mjuk rispar jag ut även det köttet och använder det.

Den där naturligt strimmiga, råa pumpaspagettin är så sjukt rolig. I flera dagar har jag använt den i en rätt som går ut på att man kokar gnocchi och pumpaspagetti i mycket kort, saltat vatten i några minuter. Samtidigt steker jag vitlök och smör i en panna. Sen lyfter jag över gnocchi och pumpa till pannan och låter ganska mycket vatten följa med. Allt kokfräser ihop i några minuter och om jag har det hemma river jag över lite pecorino romana eller permesan, då blir det extra krämigt. Upp med allt i en tallrik och sen (lyssna på det här) friterar jag några färska salviablad och strösslar på toppen. Att äta det här känns lite som att stå och skrika ”Kom då!” i vinterns ansikte.

Här får jag också låtsas att jag driver en sån där ”ärlig” blogg som vägrar göra porr av mat. (Men i själva verket är det här de snyggaste bilderna jag lyckades ta…)

En bastardversion på det noggranna plättreceptet jag länkade till här ovan.

Här ligger underverket och väntar.

Rafsa ut köttet och pilla bort kärnorna.

 

Krydda och rosta kärnorna.

 

Blanda det strimmiga köttet med vad som finns hemma: jag hade en skvätt mjölk, nåt ägg och mjöl. Sen hittade jag även lite överbliven squash från dagen innan, då jag rivit den på mandolinen till likadana långa spagettistrimlor och sen saltat ur. Där hängde också med några teskedar kapris som jag gjort på omogna fläderbär.

 

Sen: stek och ät! Naturen rules!

2 reaktioner på ”Matklockan ringer

    • Vet du, jag körde direkt i stekpannan. Det är lite dramatiskt, men funkar. Jag väntar tills oljan ser het och simmig ut, sen testar jag med ett blad. Om det börjar friteras med en gång så drar jag i resten, om det mer bara kokar lite försiktigt så tar jag upp det och väntar lite till.

      Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.