Bevara jorden jordlig

Elinor Ostrom är den första och enda kvinna som fått nobelpriset i ekonomi (2009 var det). Hon älskar spelteori och matjord och har studerat hållbara, framgångsrika jordbruk runt om i världen för att utifrån det formulera en gäng regler som skulle kunna förhindra att vår livsmedelsindustri rånar oss blinda.
Ungefär såhär ser Elinors plan ut (tolkad av en person som to this day inte fattar vad spelteori är, ie. jag):

1. Reglera uttagen. I Europa finns svintydliga regler om vem som äger vad när det kommer till mark och jord. På samma sätt behövs det också gränser för hur mycket man får plocka ut ur jorden, och när. Det skulle också innebära regler kring hur man använder konstgödsel och -bevattning.

2. Balansera uttagen mot insättningarna. Den som plockar ut mer ur jorden måste också finna sig i att ge ett större bidrag tillbaka. Att bygga upp jorden igen ska inte vara något som bonden i ensamhet ägnar sig åt, alla i matkedjan måste delta i återuppbyggandet av matjorden. Genom till exempel kompostering och solidariska priser.

3. Kollektivitet. Konsumenter och producenter behöver sluta sig samman kring den här frågan, de inblandade måste ha möjlighet att påverka besluten och den fria marknaden där alla kämpar mot varandra måste sluta bete sig som en buffel i porslinsaffär som ensam får diktera alla regler och förutsättningar.

4. Övervakning. De som ser till att reglerna följs måste själva vara användare, som det till exempel redan fungerar med Krav och Demeter.

5. Sanktioner. Alla måste veta i förväg vad som händer om de gör fel, och ju mer fel de gör desto värre blir det. Så här: om du besprutat, konstgödslar och konstbevattnar mycket nedgraderas din gröda på ett sätt som gör att du måste ta ut ett högre pris för att få ut samma förtjänst för din grönsak. Det skulle alltså bli dyrare, inte som idag billigare, att bete sig illa.

Vad allt det här kokar ner till är ju POLITISKA BESLUT. Konsumentmakt är i det här fallet en dimridå.
Åh, tänk vad härligt det kommer vara i framtiden när man inte längre behöver stå i mataffären och med akut blodsockerfall och, via huvudräkning, försöka komma fram till om en växthusodlad närproducerad gurka har fler eller färre koldioxidfotsteg än en utländsk men frilandsodlad, båtfraktad morot! Bara ta den billigaste och veta att den, helt logiskt, är den smartast odlade.

3 reaktioner på ”Bevara jorden jordlig

 1. Det här är så himla intressant och viktigt! Och så himla svårt att förstå att inte ens en nobelpristagare har tillräckligt med auktoritet för att få beslut på hög nivå att fattas i en annan riktning än idag. Dessutom när det är en teori som alla liksom skulle vinna på. Jag hoppas också på din framtidsbild, men det känns ju dystert nu..

  Gilla

 2. Hej Du!
  Jag har inte läst din blogg på ett tag så jag kanske har missat att du redan skrivit om detta – men apropå det här med politiska beslut och konsumentmakt: Världens frösortiment håller på att utarmas. Jordbruksverket förbjuder (i enlighet med EU-direktiv) försäljning av ”oregistrerade” fröer. Registreringen kostar flera tusen kronor per sort och fröerna får sedan endast säljas i små förpackningar vilket gör det svårt att få lönsamhet. Många sorter kommer att försvinna. Dessutom tillåts Monsanto och andra liknande företag att ta patent på våra livsmedelsgrödor: http://www.avaaz.org/en/monsanto_vs_mother_earth_loc/?fbKksab&pv=27
  Protestera mera!
  Kram

  Gilla

  • Jag får fullkomlig jävla råpanik av vad jordbruksverket och EU håller på med kring frödirektiven. Jag fattar inte hur det ens är möjligt att de här galna förslagen går igenom. Just nu håller EU på att ta fram nya regler, som ingen riktigt vet vad de kommer gå ut, så låt oss hålla ögonen på dem och PROTESTERA.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.