Jag tycker ju så klart att den här rubriken är helt hysteriskt rolig: rovfrö, du vet, som i rovfågel. Fast här handlar det så klart om frön som ska bli rovor. Eller i alla fall nåt liknande. Sen några månader tillbaka befinner jag mig i Paris, på flykt undan vintern. Och bara grönsaksdiskarna här ger mig dåndimpen. Men sen en dag tog min man med mig till en fröbutik…
30 euro senare kommer jag nu resa hem med en hel drös mystiska grejer. Men de fröer som jag är kanske mest uppspelt över (framför allt eftersom det känns som om chansen att det faktiskt blir nåt av dem) är de som jag på svenska tror kan heta kanske svart rädisa. På franska heter den radis noir. Köttet är vitt och pepprigt, precis som rädisans, men mer kompakt, som rovans. Storleken är mellan en tjock morot och en kassavarot. Men det kanske allra coolaste är skalet, som är mattsvart och sammetsaktigt. Inte så där lilasvart, som svarta tulpaner, utan kolande, beckigt, strävt, ogenomskinligt svart. Och tjockt. Här i frankrike förvaras de i rumstemperatur, trots att det är en rotfrukt.
Så här lät agitatorn i mitt huvud när jag övertygade mig själv om att en fransk grönsak VISST kommer att växa och trivas i sverige:
”Men hallå, det är liksom en RÄDISA. Sverige är som gjort för rädisor! Och även om jag kanske inte lyckas få upp den i kassava-storlek, även om jag bara lyckas odla fram en radis noir som är stor just som en rädisa, så kommer det ändå att vara KOLSVARTA rädisor till midsommar!”
Ja du hör ju, det gick inte att vinna den diskussionen.
Låter hur läckert som helst. Förstår att du gick loss i den butiken!
Eva
GillaGilla
Eva: De hade en hel vägg med bara minigrönsaker – matskedsstora vattenmeloner och blomkålshuvuden, teskedsstora morötter och pumpor…
GillaGilla
Hej Elin
Jag tror det är rättika du har ‘rovat’ i Paris. På tyska heter den Winterrettich – vinterrättika. Den skördas sent på hösten och kan lagras rätt länge. Men sådden ska ske först efter midsommar, annars är risken stor att du bara får blommor. Kolla här: http://www.runabergsfroer.se/?m=159
Jag lyckades med den runda varianten här på västkusten.
Hälsar Petra
GillaGilla
Men ja, vad coolt, det är en rättika! Och bra info, det där med midsommar… Stod och pillade på påsen redan igår, som vanligt helt överentusiastisk.
GillaGilla
PARIS – SVÅRT avundsjuk!
Svart rättika, underbart! Har aldrig odlat själv, men plockat på Bosse Rappnes självplock i Ulriksdal. Suveränt gott! Själv har jag lagt vantarna på ”blåa” tyska rädisor. Ska bli spännande…
GillaGilla