Snail trail

Jag läste precis att sniglar är aktiva från +5° och uppåt, och, precis som alla som trampat barfota på en i mörkret vet, framför allt på natten.
Det betyder att de borde ligga och sussa just nu, eftersom nätterna är kalla, men nej då, är man snigel så kommer man runt såna saker, och igår när jag var på lotten för att hämta några sista pak choi-blad såg de ut som dalmatiner. Helt prickiga. Av ashungriga minisniglar.
De goda nyheterna är att det här är en helt grym tid att bekämpa sniglar. Precis som på våren, innan grönsakerna kommit upp. Sprider man snigelpellets nu finns det ju inga distraherande grönsaker (förutom min stackars pak choi som numera ser knypplad ut), och snigeln går rakt på pelletsen.

Blev också glad när jag läste i Odlaren (jag går igenom förra vinterns alla nummer just nu) att en gammal SLU-forskare bekräftat att täckodling med gräs förvirrar kålflugor. Exakt samma sak som jag märkte när jag när jag la gräsklipp runt pak choien i somras.

Annons

2 reaktioner på ”Snail trail

  1. Jo, sniglarna lever än och förökar sig. Mina tre första somrar (tog över vår lott hösten 2005) med koloni var en snigelplåga och jag blev snabbt ”känd” på området för min enträgna jakt på sniglar. När snigelmängden minskade tänkte jag- aha! Jag vann, ni är under kontroll. Så blev det en blöt sommar och mild höst och under lövtäcket frodas sniglarna. Nu när jag vill vila och drömma om nästa trädgårdsår plockar jag fortfarande hundratals sniglar i veckan och som om inte det vore nog så hittar jag ägg, ägg, ägg… Det är som om de retas med mig för att jag så gärna vill täckodla och pyssla om mina komposter.

    Gilla

    • Äggen! De är nästan värst – även om de så klart borde vara de bästa att hitta. De känns verkligen retsamma. Typ, ”Här har du gått runt och jagat en snigel här och en snigel där, men vi kan fixa hundra nya på ett kick!”

      Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.