Horseradish of the Apocalypse

I förra numret av Koloniträdgården var det ett läsarbrev som handlade om pepparrot om pepparroten från helvetet. Hon som skrev brevet hade grävt sig till Kina för att bli av med den, och ändå inte lyckats. Det kändes halvskönt att jag läste artikeln med utsikt över platsen där jag höstplanterat pepparrot.

Nu har jag hållt det här lite hemligt för mannen – vi har redan haft en diskussion om att jag inte ska föra in rosablommande maskrosor eller andra invasiva arter i landet – och jag har nervöst tassat förbi pepparrotsplatsen, inte riktigt beredd att gräva upp den, inte riktigt beredd att sluta gräma mig.

Men så, i det här numret av Koloniträdgården, var det en lång beskrivning av hur man odlar pepparrot säkert. Lösningen stavas ANNUELL. Så länge man gräver upp roten, hela roten, varje år ska det vara lugnt. Däremot verkar den riktigt, riktigt pysslig att odla.

PEPPARROTSPLANTERING

Jag köpte min pepparrot på planta, men odlar man från rot går det till såhär:

 • Ta en 30 cm lång pepparrot, tjock som ett finger ungefär.
 • Rensa roten ren från smårötter och liknande, allt utom den grövsta biten ska vara slät (det är där bladen sen ska komma).
 • Skapa en upphöjd bädd, och planetar rotbiten i en 45° vinkel, med den grova toppen några centimeter under jorden.

PEPPARROTSUNDERHÅLL

 • I juli-augusti ska roten snyggas till. När det är fuktigt, gärna lite duggregn, gräv fram den översta halvan av roten och putsa den ren med en vass kniv. Låt den understa biten och bladen sitta kvar, och fyll sedan på med jord igen.
 • Skörda alltid ALL rot, annars blir det monsterrötter.
 • Förvara på samma sätt som potatis.
 • När våren kommer, börja om från punkt 1. under Pepparrotsplantering.

PEPPARROTSSNAPS

Förra vintern gjorde jag pepparrotssnaps, med en smak som inte kan beskrivas på något annat sätt än som ”slagborr”. Ögon tårades, lungor drog ihop sig, hattar rullade. Så här gjorde jag.

 • Skär pepparrots-chunks.
 • Stoppa ner i en gammal glasflaska (helst genskinlig, så att du ser om färgen förändras).
 • Toppa upp med vodka.
 • Någon månad senare, när vätskan har börjat gulna, har du låtit pepparroten ligga i för länge, och är alltså framme vid slagborr.

Och det här är pepparrot bra för: Pepparrot stärker immunförsvaret (hej pepparrotssnaps på vintern!). I inläggningar fungerar den konserverande och motverkar mögel.

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.