Elda Musslor? De är Världens Käk!

Du vet det där avsnittet av River Cottage när Hugh träffar en kompis från södra Frankrike som tar med honom ut på mussel-plock i havet? Sen samlar hon torra tallbarr och brer ut över ett stenbord utomhus, placerar ut musslorna i en solfjäder-form, tuttar på och det bara WOOF! Sen är musslorna klara att äta.

DET avsnittet har hemsökt mig och flera vänner ända sen det sändes. Därför samlades vi i en uppvaknande trädgård i Gamla Enskede i helgen med två nät musslor och en plan.

Vi började med att lägga upp musslorna, omlott, precis som hon på tv, på stora grillens galler. Sen pulade vi ner en jävla  massa marsvinshalm i botten på grillen, slog på några skvättar jack daniels och tuttade på. Det sa inte WOOF. Det sa mer liksom, faaaah fjutt. Vi blåste på höet tills vi var blåa i ansiktet, några tappra eldslågor slog upp och vi kastade på locket för att röka in musslorna. När vi plockade upp locket, några minuter senare, hade några tappra musslor öppnat sig, och var faktiskt riktigt varma inuti. Och de smakade, herre vad de smakade. Ljummet och salt och rökigt, alger och grädde. Jag kan ibland vara lite rädd för musslor, men de här var liksom så mycket mer MAT och inte alls bara ett föredetta levande tuggummi.

Efter enormt många fler experiment kom vi fram till att det vi skulle gjort från början var följande:

 • Tänd grillen som vanligt, med kål.
 • Förbered musslorna och lägg upp på gallret.
 • Snabbt som ögat, strö över några nävar rökflis och kasta på marsvinshöet.
 • På med musslorna och låt dom vara i elden ett litet tag.
 • På med locket och låt dom rökas in ett litet tag också.
 • Slit av gallret innan de hunnit bli gummiaktiga, och servera direkt till alla som står runt omkring och hoppar på stället för att de är så uppspelta.

Och om du undrar på vilket sätt det här har med odling att göra så är det ju att man, liksom, kan odla musslor. Typ. I alla fall i teorin.

Äh skitsamma, det var ASgott!

Annonser

5 reaktioner på ”Elda Musslor? De är Världens Käk!

 1. Hahahaha… så jäkla kul! You made my Friday! Måste verkligen testa det här, musselfantast som jag är. Ett annat tips är att använda alger – det gjorde det på nåt märkligt matprogram jag såg (säkert med finsk toutch).
  Ha det gött!

  Gilla

 2. Ooh, alger! Så deppigt att bo i stockholm bara, jag vet inte var man får tag på alger här.
  En gång tog svärföräldrarna hela kombin full med ölands-tång och körde upp hit – nu två år senare, har sparrisen mumsat i sig nästan alltihopa.

  Gilla

 3. Tack du har räddat min dag letade precis efter detta då
  jag också velat röka musslorna men inte hittat recept på rivercottage.net . Tack gör en slö blogg! Läser den med jämna mellanrum. Tjing K

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.