Snail Trail

I somras upptäckte vi att  vissa växter var helt snigelsäkra. Och att några var nästan snigelsäkra. Här är dom:

HELT SÄKRA

 • Fänkål – snigel inte gilla starkt.
 • Vintersallad – det här var den stora chocken: sallad, gröna blad, orörda av snigeln? Jag älskar vintersallad!
 • Gyllenbär – hela gyllenbärsupplevelsen var spännande. Så exotiska liksom, precis som i affären. Och alldeles för exotiska för snigeln.
 • Perenn ruccola – jag har aldrig lyckats odla vanlig ruccola. Jag hörde en snubbe på Odla med P1 som aldrig lyckats heller. Varken han, jag eller Maj-Lis vet varför. Perenn ruccola funkar däremot mycket bra. Anledning, se fänkål.
 • Vitlök – så klart! Men ändå. Om man vill odla helt snigelfritt så måste den ju vara med.

NÄSTAN SÄKRA

 • Escarolsallad – Escorolen åt snigeln av friskt, men det dök upp så många nya blad hela tiden att det inte gjorde något.
 • Persilja – åh älskade persilja. Den tuggades, men inte mer än att det fanns tillräckligt till mig också. Har fortfarande en halv påse i frysen.
 • Pumpa – jag vet, dom borde vara stensäkra, men det sura var att snigeln kröp in i blomman och åt dom inifrån, så det inte blev nån frukt. Doh! Så länge blommorna inte låg ner på marken funkade det bra.

En annan jättespeciell sak som jag upptäckte var att det där gräsklippet som Lena Israelsson har lärt oss att vi ska lägga runt växterna som gödsel, det förvirrade snigeln. Så länge gräset var grönt minskade angreppen rejält. Det blev mitt sätt att få direktsådda småplantor att överleva det där första urkänsliga ”bara två blad”-stadiet.

Annons

En reaktion på ”Snail Trail

 1. hej. Är inne o kikar på din blogg då och då, mycket inspirerande!! skönt med en blogg som inte är så ytlig! Tack! läste om dina sngelsäkra växter, skönt att höra att det finns sånt som de inte går på. Jag har som tur är inga problem med sniglar, men när det gäller ruccola så har jag stora problem med jordloppor, suck! vet du nått om de går på perenn ruccola?? maila mig gärna!! /åsa

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.