En Bra Jord Reder Sig Själv

Jag blev odlingsintresserad innan jag hade någonstans att odla, så 90% av min kunskap kom från böcker (numera är det närmare 75%). Jag kunde liksom väldigt många odlings-ord, visste aldrig helt säkert  dom egentligen betydde. Typ som när jag var liten och skulle vara besserwisser inför mina häst-kompisar, ”Ja alltså, byta sittben när man rider, det betyder att man liksom… lutar sig lite mer åt ena hållet.”

Ett ord som jag hela tiden fastnade på – delvis för att det var det ordet som sa till mig när jag skulle få BÖRJA odla – var det här med att jorden reder sig. ”Vänta med att så till dess jorden reder sig på våren.” Och sen var det nån förvirrad förklaring om jordkockor som kändes totalabstrakt om man aldrig odlat förr. Resultatet blev att jag sådde bönor i februari, bönorna tog över köket, jag var tvungen att plantera ut dom och sen föna dom för att dom skulle överleva nätterna.

Nu fick jag precis det här mycket enklare tipset av Lesley Bremness:

  • Vårjorden är varm när ogräset gror.

Jamen så klart den är det! Lesley berättar också att hon gillar att vänta så länge med att så att hon hinner rensa den första omgången ogräs, men hon bor ju i england, så hennes säsong är ju mycket längre. Vi har kanske inte riktigt råd att kosta på oss det. Dessutom är det ju inte bra för jorden att stå tom.

Det var allt för idag.

Annons

3 reaktioner på ”En Bra Jord Reder Sig Själv

  1. jorå, visst har vi det. inte generellt men tex bönor, kål och squash direktsås i maj eller i slutet av april om våren är exeptionellt varm. så är det i skåne i varje fall. rödbetor kan man vänta med ganska länge oxå. potatis går att sätta fram till midsommar med hygglig skörd som resultat. min gamla älskade mormor brukade säga att man inte ska jäkta så jäklans mycket.

    Gilla

  2. David: åh, mormor har alltid rätt. Mitt favorit-mormorstips hitills är att inte sätta ut bönorna förrän man kan gå ut i morgonrock.
    Åsa: ja men visst! Jag kände mig helt, ”Men ååh” när jag läste det, ha ha

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.