Snödroppeodling – Breaking News!

OK ok, så i senaste numret av The Garden säger dom faktiskt emot senaste numret av Allt om Trädgård. Eller så är det bara grammatik. Engelsk odling har så många fler lager än svensk…

Hur som helst är det en snödroppe-expert som berättar att man brukar säga att snödroppar tar sig bättre när de planteras ”in the green”, grönskande. Det brukar man ju inte i säga i sverige, men skit samma, sen säger han att eftersom snödroppar har så känsliga rötter skadas de när de har blivit ”lifted in the green” och att det bättre att lyfta dom när dom somnat in helt och hållet. Sen säger han att det är svårt att få tag på insomnade, pinfärska lökar, och att det är vad dom måste vara för att ta sig. Hmmm… Självklart så pratar han om dom där nya sorterna som alla är så tokiga i i england just nu, som folk betalar 100 pund LÖKEN för (seriöst), men ändå.

FÖR ATT SAMMANFATTA ODLINGSTIPSEN: det allra bästa verkar vara att få tag på snödroppelökar som vuxit upp i sin kruka (som alltså inte bara lyfts upp ur ett land och sen stoppats ner i en kruka eller plastpåse i efterhand). När du fått tag på din färska, grönskande lök så tar du väl hand om den inomhus. Bladen vill ha mycket ljus (håll dom gröna så länge som möjligt, det är så löken samlar kraft till nästa år) och när den blommat över vill den ha näring.

När det är dags för utplantering vill snödroppen 10 cm ner i jorden, som gärna får vara lövig, vilket ju passar bra eftersom den är dreamy mot kala, bruna stammar på våren. MEN se till att bladverket på trädet ovanför inte blir så kraftigt så tidigt att det skuggar droppens blad helt och hållet innan den lagt sig för att sova (bladen vill ha ljus, minns du?). Första året ska man fortsätta vattna planteringsstället hela sommaren, även efter att bladen vissnat.

Puh, det var allt. Är alla redo att börja handla vit/gröna primrose warburg galanthus på Avon Bulb för 25 pund löken? Ok GO!

Annons

En reaktion på ”Snödroppeodling – Breaking News!

  1. Kan du inte skriva nåt om tulpaner i kruka, för oss som inte har en utomhusplätt att plantera ut dem på. Jag köpte en häromveckan, och den har redan slagit ut och det känns som om våren kommit hem till oss. Men jag är redan lite oroligt över att den snart kommer ta slut – våren alltså. Är tulpaner i kruka ett kort nöje? Eller finns det några bra trick för att få ha dem utslagna typ hela våren?

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.