Nu Är Det Väl Ändå Revolution På Gång?

Javisst är det det!

Under alla mina år som odlare (tre. Om man räknar det här) har jag tjatat om samodling, om potager, om kaos och om grönsaksland som ser ut som en deltaskog från amerikanska södern.

Nu har jag ändrat mig.

Från och med idag är det raka rader som gäller. Högproduktiva, anala, uppmätta rader.

Ja, raka rader fungerar som en praktisk landningsbana för skadedjur. Ja, monokulturella odlingar lockar inte lika många nyttodjur. Och visst, det ser fascistiskt ut. Men jag har insett att tills dess att jag lär mig hur varje skott av varje grönsak ser ut måste jag ha raka rader. Annars kommer jag aldrig att veta om jag rensar ogräs eller gör en stenhård gallring bland salladsplantorna.

Sen kan de här två bilderna ha haft något med saken att göra också. Jag kom på att fascister faktiskt kan ha väldigt bra smak när det kommer till design.

Den ena bilden är från Malmö Slottsträdgård. Var där i somras och blev kär i 50 meter långa rader av olika sorters kål.

Den andra är från Hampton Court Flower Show 2010, och jag har ingen scanner så den är lite blixtig. Varje rad består av 1 eller två sårader av varje art, och raderna utgörs av omväxlande grönsaker och snittblommor. I gångarna ligger grus, och landen mellan arterna är fyllda av halm. Stööööört fint.

Hampton Court Palace ”Home Grown”

Kålgården i Malmö Slottsträdgård

2 reaktioner på ”Nu Är Det Väl Ändå Revolution På Gång?

  1. Fascistisk estetik i trädgårdslandet? Undra hur de odlade i Barcelonaområdet 1936-39 när fascismen temporärt bekämpades. Hur såg det ut i sovjets datjor? intressant artikel det kan bli, undra om Allt om trädgård köper in en sådan artikel eller det är något Lena Israelsson måste skriva om för att det ska publiceras?
    Ha ett gott rakt nytt år! 🙂

    Gilla

    • Och man har ju hört att stadsodlingarna i Havanna ska vara fantastiska! Eller justja dom är ju kommunister… Oh well, totalitärt som totalitärt!

      Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.