Söta äpplen, frasig deg, varmt smör

Jag har berättat om Lorenza De’medicis fullkomligt osannolika bok Frukt – En Passion föut. Om en receptbok om frukt kunde vara en dragqueen skulle Frukt – En Passion vara RuPaul. Bilderna är totalporriga och recepten är helt och hållet olagbara om man inte är 90 bast och bor på ett slott i södra Italian med en egen souschef.

Men när jag snodde åt mig en påse gråpäron ute på området upptäckte jag att päronrecepten i boken var helt ödmjuka och skitenkla. Woho! Igår bytte jag ut päronen i det här recepten mot fina, rosa, svenska äpplen, och bjöd två väldigt imponerade personer. Det är den lilla knycken i slutet, när man vänder hela skiten upp och ner och får en rosa, ångande, smördoftande kupol på bordet, som gör susen tror jag.

Päron Tarte Tartin

  • 90 gram smör
  • 6 msk socker
  • 4 matpäron, skalade, halverade, urkärnade
  • smördeg, upptinad

Lorenza vill ha osaltat smör, jag körde vanligt. Hon (han?) skalar sina päron, jag lät skalet vara kvar på mina äpplen för att kakan skulle bli rosa. Jag gjorde spår med en kniv bara, så att skalen sprack upp när äpplena blev varma. Täck botten på en rund pajform med smöret, strö över socker, lägg i frukten med den runda sidan neråt. Hacka en frukt och fyll upp i utrymmet mellan halvorna.

Ställ formen på spisen på låg värme tills sockret börjar karamelisera sig (jag vet inte vad det betyder, men jag lät den stå och puttra ett tag bara). Låt pajen svalna innan du täcker den med smördegen. Grädda gyllenbrun (ca 30 min) och låt svalna.

Precis innan servering ställer du pajen på spisen igen, på hög värme. Låt den stå några minuter tills karamellen smält. Vänd sen up den på ett fat (varning för hett, smörigt socker) och servera.

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.